Чрез изложба в град Брезник бяха показани народните будители от Възраждането до 90-те години на миналия век и България в годините на социализма – СНИМКИ

Изложба и дискусия на темата за народните будители се проведе в една от залите на народно читалище “Просвещени-1870”. Събитието беше уважено от народните представители от “БСП за България” Станислав Владимиров и инженер Любомир Бонев, председателят на Областния съвет на БСП-Перник Валентин Петков, организаторът към Националния съвет на БСП Николай Добрев и медийният експерт към Областния съвет на БСП-Перник Адриан Скримов. Лектори на дискусията бяха доктор на историческите науки Станка Рударска и директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е реализирана от екип от няколко души и е по проект “Политически инициативи” на Националния съвет на БСП. Град Брезник е вторият, в който изложбата гостува. По време на предизборната кампания за кмет на Община Трън паната са били изложени в пограничния град. В навечерието на Деня на народните будители изложбата отново ще гостува в Брезник, като вероятно ще бъде изложена в Общинския исторически музей. Тя ще бъде показана и в останалите общини в област Перник.

“Освен будителите, за които всички сме свикнали да говорим – виждаме Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Софроний Врачански и други, ние се опитаме да покажем хората, които са опитвали, а някои от тях са доживели и са успели да събудят народа за това той да търси своите права. Да събудят народа ни за така наречената “народна свобода” или желанието им за такава. Показваме и жертвите на Белия терор, сред които са и гениалните Гео Милев и Сергей Румянцев. Показваме и основателите на партията, сред които е Георги Кирков – Майстора, признат за един от българските будители, учител и просветител. Показваме и мечтателите, както сме ги нарекли Вапцаров и Смирненски, партията в годините на борбата и в годините на социалистически развитие. Опитали сме се да покажем какво е постигнато в Пернишко, а и в цялата страна по време на този строй.”, каза медийният експерт към Областния съвет на БСП-Перник Адриан Скримов. Той добави, че изложбата обхваща периодът от Възраждането до 1990-та година, като технологично не е стигнало времето да се покажат новите будители в наши дни. “В едно от събитията, което ще направим най-вероятно в Перник ще поканим съвременни учители, писатели, художници и други, за да ги покажем не в изложба, а на живо, тъй като те са всеки ден сред нас.”, каза още Адриан Скримов.

“За първи път Денят на народните будители – 1 ноември се празнува през 1909 година в град Пловдив. А от 1992 година вече е обявен официално като Ден на народните будители и е неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.”, каза председателят на БСП-Брезник Венета Петрова. В началото беше дадена думата на директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова, която запозна присъстващите с просветители от община Брезник и техните дела.

Разгледайте още снимки от изложбата:

Виж също...

Loading...