Ветеринарен лекар от кастрационната кампания на кучета и котки в Брезник: Най-често изхвърляните на улицата кучета са тези от селата и фермите

От днес във Ветеринарната лечебница на град Брезник започна кампанията по безплатна кастрационна кампания на бездомни и домашни кучета и котки. Екип от доброволци от София, Перник и Залцбург, Австрия провежда кампанията във Ветеринарната лечебница. Инициативата се организира от фондацията Verein RespekTiere Austria и Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Безплатната кастрационна кампания ще се проведе в дните до 15 октомври включително. Собствениците на кучета и котки могат да ги довеждат до сградата на Ветеринарната лечебница, където ще се извършват процедурите. Животните ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и чипирани. Кампанията се провежда за седми път в град Брезник от 2012-та година насам. Ветеринарният лекар от екипа Диана Рангелова каза, че проблемът с увеличаването на бездомните кучета може да се реши чрез промяна на политиката относно стопаните и животните им.

“Проблемите с бездомните животни няма никога да свършат докато Общината не се заеме сериозно с регистрацията на тези кучета по селата и тези в дворовете, откъдето се изхвърлят най-често. Скъпите апартаментски кучета реално последни ще ги изхвърлят на улицата, защото те са купени с пари и хора все пак малко повече ги ценят. Но тези кучета в селата, по селскостопанските дворове, по фермите, ловджийските кучета – това са най-често изхвърлените кучета на улицата. Много пъти сме правили среща с Общината и сме говорили за това да се направи регистрация, както на големите животни – крави, коне и други, инспекторите да минават на място, а не да чакат някой да си доведе кучето да си го регистрира. Това няма да стане. Бабите и дядовците по селата няма да тръгнат да си носят кучето, но реално в момента, в който то не им трябва ще се отърват от него като го изхвърлят на улицата. Затова идеята е да се направи такава регистрация и данъка за некастрирано куче да е много висок и да има безплатни кастрации за хората, които не могат да си го позволят. По този начин ще има някаква разлика, защото когато всички кучета са кастрирани, дори и да ги изхвърлят поне няма да го има проблема да се размножават.”, каза ветеринарният лекар Диана Рангелова. Тя даде пример с политиката за бездомните кучета в чужбина. Там проблемът е решен именно с прилагането на специален закон за кучетата и техните стопани.

Виж също...

Loading...