Ревю на граовски носии и изложба на продукти от Граовския край бяха показани на новия адрес на Общинския исторически музей в Брезник – ВИДЕО + СНИМКИ

Откриването на новия адрес на Общинския исторически музей в град Брезник беше отбелязано с първите мероприятия. Ревю на автентични носии и изложба на продукти от Граовския край, песни и фотоизложбата “Граовката – гиздава и пременена” събраха десетки брезничани и гости на града в музей, който вече ще се разполага в сградата на бившия Дом на народната армия, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитието беше открито от директора на Общинския исторически музей-Брезник Аниела Асенова. В началото тя благодари на институциите и хората, които са помогнали за реализиране на мероприятието. “Пак ви приветствам с “Добре дошли” на тази изложба, която сме я подредили с толкова много любов и желание за вас – “Граовката – гиздава и пременена”. Да видите колко е богата граовката – и облеклото умее да направи, и масата може да подреди, и може сама да ушие и може песен да изпее. После ще разгледате изложбата, а сега започват нашите изненади.”, каза Аниела Асенова.

Ревюто и песните бяха представени от самодейци на народните читалища “Просвещение-1870” – град Брезник и „Искра-1932“ – село Слаковци. Всички самодейци бяха пременени в автентични носии от Граовския край. Художественият ръководител от брезнишкото читалище Милена Цветанова разказваше подробностите от граовските носии и бита на хората, които са ги носили преди години. Всичко това беше представено в битовата обстановка на Граово – с гозбите, посудата и  други съставни елементи от дома на граовския народ. Фотоизложбата “Граовката – гиздава и пременена” е реализирана от колектива на Държавен архив-Перник, а град Брезник е едно от местата в областта, където тя гостува.

Публиката беше изпълнила залата в музея и дори не сдържаше аплодисментите си при представянето на носиите. След ревюто и музикалния поздрав зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска направи обръщение към гостите. “Добър ден и добре дошли на всички. Бих казала, че съм изненадана от толкова масовото присъствие и благодаря на всички, които сте тук днес. Това е акцентът на събитията посветени на духовния празник на град Брезник – Петковден. Знаете, че на 14-ти е духовният празник на града. Искам да благодаря на управата на Общински исторически музей в лицето на госпожа Аниела Асенова. Искам да ви кажа, че това е сградата на Общинския исторически музей и всъщност това е първото събитие, което се провежда в новата сграда на Общинския исторически музей. Експонатите, които виждате на тази изложба са експонати на Общински исторически музей и изложбата, която е подредена на таблата е от Държавен архив. Много се радвам, че това събитие, акцентът на празниците по повод Петковден се провежда в тази сграда, защото надявам се това да бъде едно от духовните средища на града заедно с читалището наред със средното училище, детската градина. Искам да благодаря на самодейците от народно читалище “Искра” – село Слаковци, които за пореден път се включват в събития посветени на един или друг празник които провеждаме в града ни. Благодаря ви! Благодаря и на народно читалище “Просвещение” – град Брезник, те подредиха тази изложба.”, каза зам. кметът Мария Добревска на събитието.

В края на програмата самодейците от читалищата почерпиха с баници, питка и домашна ракия – вкусотии от Граовския край, гостите на мероприятието.

Вижте програмата, която се проведе в Общинския исторически музей чрез видеата на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от мероприятието, които обективът на Zapadno.com засне:

Събитието е част от дните посветени на духовния празник на град Брезник – Петковден. Очаквайте на страниците на Zapadno.com информация и за други мероприятия свързани с духовния празник на Брезник.

Виж също...

Loading...