Авторът на “Трънските думи” Асен Младенов се разчувства по време на връчването на плакета му за почетен гражданин на Трън – ВИДЕО

Малко след 17 часа днес официално беше открита тържествената програма за празника на град Трън. Програмата беше открита от ВриД кмет на Община Трън адвокат Роза Златанова, предаде репортер на Zapadno.com.

През целия ден районът около площад “Владо Тричков” беше затворен за автомобили. Беше създадена временна организация на движението на автомобили, които се пренасочваха по обходни маршрути. Полицейски екипи охраняваха центъра на града, който се беше изпълнил с хора и сергии.

Тържествената програма беше водена от познат от пернишките сцени водещ на културни програми, който към днешна дата е водеща фигура в новосформираната структура на “Да, България” – Перник. Слово за празника поднесоха ВриД кмет на Община Трън адвокат Роза Златанова и зам. кметът на Община Брезник Иван Бъчваров. Поздравителни адреси бяха прочетени от президентът на Република България Румен Радев, областният управител на област Перник Ирена Соколова, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и председателят на фондация “Д-р Стамен Григоров” Юлия Григорова.

След приветствените слова на сцената беше поканен 73-годишният Асен Младенов, който е автор на речник на регионалния говор „Трънските думи“. С решение на Общински съвет-Трън той е удостоен със званието “Почетен гражданин на Трън”. ВриД кмет на Община Трън адвокат Роза Златанова връчи плакет на новия почетен гражданин Асен Младенов. “В знак на признателност и благодарност към вас ви подаряваме този плакет. Да бъдете жив и здрав. Гордеем се, че в община Трън има такива граждани.”, каза тя при връчването на плакета.

73-годишният Асен Младенов, който е от трънското село Къшле се разчувства от вълнение докато получаваше почетния плакет. “Уважаеми земляци, сърдечно благодаря на Община Трън за тази номинация. Това е една много висока оценка за моя малък принос за Трънско. Трънският говор, трънският диалект – един от най-мъчните диалекти в България всъщност е една съкровищница. В нея има бисери в унисон с красивата трънска природа и гордия дух на трънчаните. Нека заедно се погрижим да запазим паметта на нашите деди, да запазим думите, словото като най-ценното наследство, което те са ни оставили. Още веднъж благодаря. На всички земляци и гости пожелавам весел празник.”, каза Асен Младенов.

Програмата продължи с изпълнения на народната певица Ива Давидова, която накара трънчани и гости на града да се хванат за хоро на площада. След нея на сцената се качи певицата Глория, която повиши още толкова градуса на настроението. Пищна заря оцвети небето над града, а след нея от сцената “избухна” звездата на тийнейджърите – Дара.

Вижте как беше открита тържествената програма за празника на град Трън във видеото на Zapadno.com:

Разгледайте още няколко снимки от празника:

Виж също...

Loading...