Света литургия, празничен водосвет и курбан за здраве събраха стотици брезничани и гости на Брезник в храм “Света Петка” за Петковден

Духовният празник на град Брезник – Петковден беше отбелязан в енорийски храм “Света Петка” с поредица от събития, предаде репортер на Zapadno.com.

В празничното съботно утро отец Константин започна отслужването на Света литургия в храма. Десетки миряни се стекоха в Божия дом, за да отдадат почит към Света Петка. Литургията продължи до 11:30 часа, когато пред храма беше направен водосвет за здраве и бяха осветени светена вода и курбан. Стотици брезничани и гости на града изпълниха двора на Божия дом. Светена вода и курбан за здраве бяха раздадени на събралите се миряни.

Курбанът за празника се дава на целия град от семейството на брезничанката Аниела Асенова, която след дългата нощ, в която го приготвяше продължаваше с отдадеността си и през днешния ден.

Духовното събитие беше уважено и от семейство Борисови, които преди един месец са се венчали с автентични граовски сватбени облекла. Очаквайте подробности на страниците на Zapadno.com около сватбата на семейство Борисови и още интересни новини.

Разгледайте снимки от провеждането на празника за Петковден в храм “Света Петка”:

Виж също...

Loading...