Семейство венчало се с граовски сватбени носии: На сватбата от хора и ръченици забравихме да разрежем тортата ни – ВИДЕО

На 17 септември тази година Калин и Свилена Борисови са се венчали в град Божурище с автентични граовски сватбени облекла, за които е помогнал директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова. Булката е от град Божурище, а младоженецът от София, но двамата живеят в град Нови Искър. Днес, на Петковден те уважиха духовния празник на Брезник, на който отец Константин освети тяхна икона на Света Петка, предаде репортер на Zapadno.com.

Младоженецът Калин има родословни корени от Граовския край, откъдето е баща му. Двамата младоженци от години ходят по фолклорни събори и активно взимат участие в тях, пременени в автентичните народни носии. “Тази носия, благодарение на госпожата от музея е възстановена така да се каже, защото аз на друго място не можах да намеря автентична граовска мъжка носия. Такава намерих тук в Брезник, в музея и с помощта на една много добра шивачка успяхме да я възстановим горе-долу, доколкото може в съвременни условия.”, сподели Калин Борисов. Той сподели, че дрехите, с които са се венчали са много по-удобни от сегашните модерни облекла.

Младоженците са минали под венчилото с граовска белодрешна носия и беневреци, които се шият трудно. Това сподели директорът на Общински исторически музей Аниела Асенова. Това е първата граовска сватба, за която тя съдейства. “Досега не ми се е случвало. 42 години съм учител по история и такова чудо не се е случвало и съм много развълнувана, много горда, че тези млади хора направи точно това – да дойдат в Брезник за граовска сватба.”, добави Аниела Асенова.

Сватбата е преминала по църковния канон, като в нея са били включени и някои от наложените традиции. Над 90 % от гостите на щастливото събитие са били облечени в народни носии. Гайдари от град Смолян, които са приятели на младото семейство са озвучавали сватбата. “Беше един миг. Предполагам всеки младоженец се чувства леко притеснен и някак си изведнъж стана вечерта и трябваше да свършваме. Дори в ресторанта улисани от хора и ръченици бяхме забравили да разрежем тортата. Хората вече започнаха да тръгват…”, спомня си Калин Борисов. Съпругата му добави, че сватбената им торта е била също в автентичен български дух с орнаменти от български носии.

Вижте какво още казаха за сватбата си семейство Борисови във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...