Със света литургия, празничен водосвет и курбан за здраве и благоденствие в църква “Света Петка” започнаха събитията за празника на град Трън

Света литургия беше отслужена от отец Михаил Станкович в църква “Света Петка” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията започна в 9 часа, а след нея беше направен празничен водосвет за празника на град Трън, който се отбелязва на Петковден. Отец Михаил освети и курбан за здраве и благоденствие, който беше раздаден на събралите се миряни. “С това приключи нашата духовна част за празника в град Трън.”, сподели отецът след свещените събития.

На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Светицата е родена в тракийския град Епиват в семейство на българи. Още в невинна детска възраст тя чува думи от Евангелието вцърквата, които я развълнуват изключително силно и които тя решава да следва в живота си: “Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме следва!” След кончината на родителите и, тя раздава имотите на бедните и се оттегля в малък храм в Иракли, за да се посвети на Бог, отдавайки се на отшелнически живот. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

По-късно днес, в трънското село Дълга лука ще бъде направен водосвет и осветен курбан за храмовия празник на църква “Света Петка”. Водосветът ще започне около 13 часа и ще бъде направен от отец Николай.

Снимки: Илиана Борисова

Виж също...

Loading...