Частицата от мощите на Света Петка е дарена на брезничани за духовно укрепване и утеха на живеещите в град Брезник

В деня, когато се почита паметта на преподобна Параскева-Петка, жителите на град Брезник и общината се стекоха в късносредновековния храм, посветен на светицата, за й принесат своите моления и да изпросят ходатайството й пред Бога за себе си и за своите близки. Това съобщи игуменът на Църногорския манастир отец Никанор.

От стари времена Света Петка се счита за покровителка на града и общината. Неотдавна денят на нейната памет бе обявен за духовен празник на град
Брезник. През 2010 година с благословението на приснопаметния Видински митрополит Дометиан игуменът на Чипровския манастир архимандрит Василий дари на брезничани частичка от свети мощи на преподобна Петка за духовно укрепване и утеха на живеещите в града и региона християни, припомня отец Никанор.

В навечерието на празника бе отслужено всенощно бдение от втория енорийски
свещеник Михаил Станкович, а на следващия ден празничната св.литургия бе предстоявана от дългогодишния председател на църковното настоятелство на старинния храм свещеник Константин Стойчев. Клиросното пеене бе украсено от възпитаника на Пловдивската семинария Станислав Неделчев, на когото помагаше енорийския хор.

В края на светата литургия отец Константин припомни на събралите се житието на светицата, като особено изтъкна нейната смирение и силната й любов към Христа, на които всички ние трябва да подражаваме, сподели още отец Никанор.

Стотици брезничани се стекоха на тържествената богослужба и осветената
празнична трапеза. Особен колорит на тазгодишния празник внесоха
младоженци, облечени в традиционна граовска носия, дошли специално, за да
отдадат молитвена почит на преподобна Параскева-Петка.

Виж също...

Loading...