90-годишната баба Петра е талисманът на курбана за духовния празник на град Брезник, който се дава от Аниела Асенова за 17-та година – ВИДЕО

Късно снощи в двора на енорийския храм “Света Петка” започна приготвянето на курбана за духовния празник на град Брезник – Петковден, който ще бъде отбелязан през днешния ден. Курбанът се дава за 17-та година от брезничанката Аниела Асенова, а в подготовката му за пореден път се включва талисманът баба Петра, предаде репортер на Zapadno.com.

Пет курбана се дават в Брезник на различните празници в годината. Ако празничният ден, в който се дава курбанът се падне в сряда или петък – чорбата е постна. Тазгодишният курбан за Петковден ще бъде от телешко месо. Основната съставка в чорбата е месото. Към него се добавят чушки, моркови, лук, целина (керевиз), ориз, олио, пикантина, черен пипер и магданоз Времето за приготвяне зависи от възрастта на месото – ако е по-младо става по-бързо, ако е по-възрастно – се готви по-бавно. В готвенето участват три жени, а покрай тях им помага талисманът на курбана – 90-годишната баба Петра. Тя е църковен човек и обожава да гледа приготвянето на свещената чорба. Освен, че гледа тя подсеща трите дами, ако случайно забравят да добавят от някоя съставка в казаните.

“Курбани се правят за здраве и благоденствие. Аз го давам за здраве и благоденствие на целия град, не само на моето семейство, но винаги подчертавам – на целия град. Идеята дойде, когато в един момент църковното настоятелство нямаше пари. Тогава курбаните се правеха само от фасул и аз и моето семейство решихме да се включим. Хем да спазваме канона, хем да не бъде само фасул.”, спомня си Аниела Асенова.

При раздаването на курбана са осигуряват дълбоки и големи пластмасови чаши, но някои от хората си носят тенджери, буркани и дори кофички от майонеза. “Това е за здраве. Ако не се раздаде е още по-лошо. По-добре да не стигне нещо и тогава гледаме от питка да дадеме, от жито или бонбони да дадеме. Ще се постараем за всички, които дойдат да има.”, сподели Аниела Асенова.

За сигурността на хората, които приготвят курбана през нощта се грижат от полицията и охранителната фирма, която пази храма. Съседи около църквата също съдействат на дамите като им помагат с каквото могат.

Вижте как се приготвя курбана за Петковден и какво още каза Аниела Асенова във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...