Новият почетен гражданин на Трън Асен Младенов: Всеки трънчанин трябва да има принос в съхраняването на трънския диалект – ВИДЕО

В събота на празника на град Трън 73-годишният Асен Младенов от трънското село Къшле официално беше удостоен с плакет за почетен гражданин. Той е автор на речник на регионалния говор „Трънските думи“, който е издаден през 2015 година. Авторът и новият почетен гражданин е на мнението, че трънския диалект трябва да продължи да се съхранява и предава на поколенията. Това сподели той пред камерата на Zapadno.com.

Речникът на регионалния говор на Асен Младенов може да бъде открит в библиотеки в Трън, Перник и София. Речникът има вече три издания, а издателската дейност е възложена на издателство “Изток – Запад”. Изданието е пълно и окончателно. В труда на почетния гражданин са събрани над 8 000 думи от Трънско. При съставянето му са помогнали Стоян Тодоров от село Радово, Иван Зрънчев от село Раяновци и цялата трънска земляческа група – трънското просветно дружество, в което членува и Асен Младенов. Всеки един трънчанин и тези, които са свързани със западните говори трябва да имат принос в съхраняването на трънския диалект. Освен тях принос трябва да имат и диалектолозите, медиите и изследователите-краеведи, които в Трънско са много, смята Асен Младенов. Той пише и ловджийски разкази, а в момента работи по подготовката на нова книга.

Вижте какво още каза Асен Младенов пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...