Част от дрехата, в която са били облечени мощите на Свети Иван Рилски пристига в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за поклонение на празника на светеца

По повод отбелязването на паметта на Свети Иван Рилски – най-великият български светец в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” ще се отслужи празнична Света литургия. Това съобщи за читателите на Zapadno.com отец Михаил Станкович.

Празничната Света литургия ще се отслужи в четвъртък (19 октомври) от 9:00 часа. В началото литургията за поклонение ще бъде изнесена част от дрехата, в която са били облечени мощите на светеца. Частта от дрехата ще бъде оставена в храма за поклонение през целия ден. Всички граждани, които желаят да почетат паметта на Свети Иван Рилски и да се поклонят пред дрехата на светеца могат да заповядат.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.

Роден е според житиеписците в бобошевското село Скрино, вероятно през 876 година, и умира на 18 август 946 година. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969 година). Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

Виж също...

Loading...