В музея на Брезник представиха книгата на Борис Войнов „От Граово до Балкана – Гибелта на Богомил Ананиев от Муртинци, Брезнишко“ – ВИДЕО

Книгата „От Граово до Балкана – Гибелта на Богомил Ананиев от Муртинци, Брезнишко“ на Борис Войнов беше представена пред брезничани в Общинския исторически музей, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на представянето на книгата директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова зададе въпрос към автора. Тя попита Борис Войнов как е попаднал в Граовския край е написал книга за хора от този район. От своя страна авторът на книгата отговори, че е роден в Търговищко, но впоследствие е дошъл да учи в региона. “Така стана, че дойдох тука да уча – останах и си взех едно място някъде над Искърския пролом, на върха на Стара планина (Голема планина се казва там). Още като отидох стана въпрос, аз даже съм го написал, че тук оставиха едно ранено момче, баба Пена го предаде и го убиха.”, сподели Борис Войнов. Така станало ясно, че убитото момче е от Брезнишко. Това била цялата информация, с която авторът разполагал в началото. Той добави, че има слабост към историите за партизаните.

Вижте началото на представянето на книгата на Борис Войнов от видеото на Zapadno.com:

Представянето на самата книга беше направено от Нонка Кръстева. Тя избра преди да разкаже за книгата, да сподели подробности за биографията на автора и. Нонка Кръстева подчерта на присъстващите, че книгата „От Граово до Балкана – Гибелта на Богомил Ананиев от Муртинци, Брезнишко“ има две издания, като второто е допълнено с още факти и документи. “За мен лично, като човек, който се запознах с книгата и я прочетох това е част от историята на този край. На 16 години е било това момче, което си е отишло заради идеите… Представяте ли си какъв млад живот е погубен и да не се знае нищо за него. Наистина чест прави, че един човек от Североизточна България е решил да се порови из документи, да прави срещи, да търси и смятам, че съвсем добросъвестно това е едно научно изследване.”, сподели пред присъстващите Нонка Кръстева. След уводните думи и представянето Нонка и нейната приятелка Елена отправиха музикален поздрав с песни от Граово. Елена приветства гостите и сподели, че песните, които ще изпълнят ще ги върнат към изпълненията на народната певица от село Студена Божурка Тупанкова.

Вижте музикалния поздрав отправен от двете певици от видеото на Zapadno.com:

Авторът на книгата Борис Войнов направи обръщение към присъстващите, с което в резюме сподели какво пише в неговия труд. “Уважаеми граждани и гости на град Брезник. Уважаеми госпожи и господа, дали ще има представянето на моята книга другаде не знам, но за мен е много важно първото и представяне да стане тук, в Брезник. Както има едно словесно клише: Къде, ако не тук. Брезник е столицата на Граово и околийския център на Муртинци през разглеждания исторически период. Само тук хората все още помнят събития станали в този край през 41-а – 44-та година. Ще добавя и продължението на споменатия шаблонен израз: Кога, ако не сега. Правя го, защото хората, които са участвали в тези събития вече ги няма и след няколко години изобщо не ще ги има.”, каза Борис Войнов на присъстващите. Той продължи с анонсирането на своята книга и добави, че е радостен от факта, че се възстановява арката на Пети конен полк в Брезник.

В края на събитието беше дадена възможност на присъстващите гости да вземат участие чрез въпроси и впечатления за книгата.

Виж също...

Loading...