Проектобюджетът на Здравната каса предвижда допълнителни 407 милиона лева за болниците, но парите окончателно ще бъдат определени от депутатите

Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса. Документът вече е одобрен от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат определени от депутатите, предаде БТВ.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага догодина да разполагаме с допълнителни над 407 милиона лева. По-голямата част от увеличението ще се разпредели между болници и лекарства, но се предвижда ръст и при лекарите специалисти, както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари предвиденото увеличение от 200 хиляди лева е символично. Те настояват за увеличение от 25 милиона. Предлагат парите да отидат за детско здравеопазване, ваксинопрофилактика и профилактични прегледи. Настояват Касата да плаща повече за всеки пациент и да увеличи цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните.

Здравни експерти приветстват общото увеличение на бюджета, но с едно наум. Те са 400 милиона повече от планираните за 2017 година, но са 300 милиона повече от реално разходваните. Освен това Здравната каса има отложени плащания от 2017 година и дори по-стари”, обясни доктор Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването. Дебатите около разпределението на парите за здраве предстоят.

Виж също...

Loading...