Света литургия ще бъде отслужена в трънския храм “Свети Николай” за празника на Свети Иван Рилски

Празникът на Свети Иван Рилски ще бъде отбелязан със Света литургия в храм “Свети Николай” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията, която ще бъде отслужена от отец Николай в четвъртък (19 октомври) ще започне в 9 часа. Светецът Иван Рилски е покровител на българския народ и на миньорите. “Празникът за Свети Иван Рилски е един от най-големите в България, който е наш молитвен застъпник пред Господа и затова е такъв голям празник и се празнува от всички църква в Българската православна църква. Наричаме светецът чудотворец, защото по неговите молитви са станали много чудеса.”, сподели отец Николай.

На седемдесетгодишна възраст Иван Рилски блажено починал. Бил погребан в пещерата, в която живеел от братята монаси. След няколко десетки години Свети Иван Рилски се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. Светите мощи били положени най-напред в църквата “Свети великомъченик Георги Победоносец”. После били пренесени в църквата “Свети апостол и евангелист Лука”. В дванадесетия век един благочестив и богат българин построил в чест на свети Иван Рилски хубава каменна църква, в която били пренесени мощите му и при която се образувал манастир.

Виж също...

Loading...