За първи път част от дрехата, в която са били облечени мощите на Свети Иван Рилски пристигна в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за поклонение

С празнична Света литургия в брезнишкия храм “Свети Георги Победносец” беше почетена паметта на светеца Иван Рилски. Литургията беше отслужена от отец Михаил Станкович, който специално за празника донесе частица от дрехата, в която са били облечени мощите на Свети Иван Рилски, предаде репортер на Zapadno.com.

Отец Михаил съхранява частицата от дрехата, която му била подарена от йеродякон Нектарий от Рилския манастир. “Когато бях семинарист ходих в Рилския манастир и йеродякон Нектарий под благословението на игумена ми даде част от дрехата, която аз запазих до днес. Ето днес я излагаме тук в този храм. Всяка година преди празника се преобличат мощите. Платът, който е най-близко до самите мощи се сваля и раздава като благословение на присъстващите хора. Една част се заделя за благословение на хората, които не са могли да бъдат на самия празник. И аз по този начин се сдобих с частта от дрехата.”, сподели пред Zapadno.com отец Михаил. Днес за първи път в брезнишки храм се излага частица от дрехата, в която са били облечени мощите на светеца Иван Рилски. Преди това това, което отец Михаил съхранява е било излагано в храмовете в община Вършец, където е служил преди да пристигне в Брезник. В началото на днешната литургия да почетат паметта на Свети Иван Рилски и да се помолят пред частицата от дрехата пристигнаха служители на мината в Брезник. Те се включиха в отбелязването на празника, който беше почетен в храма и от други брезничани и гости на града.

Светецът Иван Рилски е покровител на българския народ и на миньорите. На седемдесетгодишна възраст Иван Рилски блажено починал. Бил погребан в пещерата, в която живеел от братята монаси. След няколко десетки години Свети Иван Рилски се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който оттогава се чества тържествено неговата памет. Светите мощи били положени най-напред в църквата „Свети великомъченик Георги Победоносец“. После били пренесени в църквата „Свети апостол и евангелист Лука“. В дванадесетия век един благочестив и богат българин построил в чест на свети Иван Рилски хубава каменна църква, в която били пренесени мощите му и при която се образувал манастир.

“Свети Иван Рилски е един най-великите български светци. Той е най-великият представител на светиите в България. Ние след Свети Цар Борис най-много почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец, защото той внася в България един особен начин на живот – отшелнически начин на живот. Някога древните свети отци са живеели по такъв начин – в пустиня, с пост, молитва и въздържание. Те са били отдалечени от светските неща, но не и отделени от него, защото пребивавайки в пост, молитва и въздържание те принасят горещи молитви за всички хора. Свети Иван Рилски е роден в Скрино, подвизавал се е в Рилската планина. След като починал учениците му намерили тялото и го погребали, но след това започнали да се случват чудеса на гроба. Извадили са мощите, които и до ден днешен са място за поклонение на всички българи, но и на други народи, защото не само българите познават и почитат Свети Иван Рилски Чудотворец. Както знаем Свети Йоан Кронщадски – дивен руски светител от 19 век носи неговото име. Кръстен е на името на Свети Иван Рилски Чудотворец.”, каза още отец Михаил за днешния празник.

Виж също...

Loading...