Сурвакарската група на брезнишкото село Садовик е участвала в снимките на три филма, сред които и кино класиката “Римският мост”

Историята на сурвакарската група на брезнишкото село Садовик датира още от времето, когато населеното място е било разположено в подножието на планината Дебелец. Това разказа пред Zapadno.com местният жител Валери Манолов.

В силните години на групата тя е участвала в снимките на три филма. Един от филмите е “Римският мост” – кино класика за героя-граничар Вергил Ваклинов. Сурвакарската група е достигала до 140 човека, а в наши дни броят на участниците е около 60-70 човека. Между Садовик и близкото село Кошарево има спор от кое от двете населени места тръгва традицията Сурова. Причината за спора е, че и двете сурвакарски групи са силни, а историята им започва още преди векове.

“От поколение на поколение се предава традицията. В групата участвам аз, синът ми участва, дъщеря ми участва, внуците ми участват и така нататък. Традицията се пресъздава от цели фамилии, от които излизат по 7-8 човека. Не всички от фамилиите участват, защото някой искат, други не искат – това си е тяхна работа. През 70-та година ние имаме участие на първия младежки фестивал в София. Имаме участие в три филма, сред които “Римският мост” за граничаря Вергил Ваклинов от Лесковец. Четири златни и три сребърни медала имаме от фестивали.”, разказа Валери Манолов. Той добави, че дългогодишен ръководител на групата е бил Александър Банков.

Виж също...

Loading...