Държавният архив в Перник съхранява записки и документи на видния Михал (Михаил) Георгиев, който е помогнал за развитието на град Брезник и село Режанци

От няколко месеца в читалнята на Държавен архив-Перник е на разположение на гражданите богатия личен архив на Михал (Михаил) Георгиев от Брезник. Документите са предадени в институцията от дъщеря му Вера Георгиева на няколко етапа и вече са окончателно описани и обработени във Фонд № 358К. Това съобщиха за читателите на Zapadno.com от Държавен архив-Перник.

Да припомним кой е Михал Георгиев от Брезник? Той е роден на 26 август 1892 година в село Режанци, Брезнишко. Завършва последователно Основното училище – село Режанци, Брезнишкото народно третокласно училище и Мъжкото народно педагогическо училище в Кюстендил.

Участник е в четири войни. По време на Балканските войни (1912-1913 година) Михаил Георгиев е войник в Самоков, откъдето е мобилизиран в Седми артилерийски полк, допълващ Тринадесети пехотен полк при Седма рилска дивизия. По време на Първата световна война, е адютант на майор Кърджиев, командир на Първо артилерийско отделение. Участва в боевете при Царево село, Кочани, Куматово, Скопие, Велес, Спатово. През периода 1917-1918 година е батареен командир на противоаеропланна батарея при село Латрево, Демир Хисар (днешен Сидерокастро, Република Гърция). По време на Втората световна война, от 13 януари до 22 май 1944 година, Михаил Георгиев е мобилизиран в корпуса на артилерийски полк, Осемнадесета гаубична батарея в Пожаревац и Пожега, днешна Република Сърбия, споделят от Държавен архив-Перник.

Михаил Георгиев завършва специалност „Право“ в Софийски университет и на 26 август 1921 година полага клетва като адвокат в Трънския съд. Стажува шест месеца в поделението на съда в Брезник при адвокат Христо Марков. Участва в изграждане на общинския дом (общината), кладенеца и електрифицирането (1933 година) на село Режанци. Един от възстановителите е на кооперация „Напред“ – Брезник, основател на голямата мандра, а заедно с Йордан Васев – на Популярна банка в Брезник. Секретар е на комитета за връщане на Брезнишка околия и ревностен деятел за популяризиране на желязната минерална вода, признаване на града за курортен център и изграждане на почивен дом.

В периода 1919-1934 година Михаил Георгиев участва активно в борбата срещу консервативните партии в България (Народeн сговор, Военен блок, Демократичен сговор). Основател е на БРСДП (ш.с.) в Брезник и околията. На 19 май 1943 година е задържан в Околийското управление на МВР – Брезник по обвинение за участие в антифашистка и антихитлеристка дейност. Интерниран е в селата Малък Поровец (един месец) и Духовец (четири месеца), Исперихска околия до 26 октомври 1943 година. На 20 май 1949 година са отнети адвокатските му права. Възстановени са на 10 октомври 1955 година, когато е вече пенсиониран. Умира в Брезник на 3 май 1964 година, споделят още от Държавен архив-Перник.

В архивния фонд на Михаил Георгиев се съхраняват, освен лични документи от богатата му обществена дейност, от юридическата му практика, и много свидетелства за политическите събития от средата на 20 век – документи от интернирането му в Исперихско, обвинителен акт за осъдени от Народния съд в Брезнишка околия (1944-1945 година). Съхраняват се още учредителен устав, протоколи за БРДСП (1944-1946 година); окръжни за: агитационна дейност, провеждане на избори, разпространение на литература; анкетни листа, заявления за членство, телеграми и писма от Коста Лулчев и Григор Чешмеджиев, Димитър Нейков по организационни въпроси (1945-1947 година), както и протоколната книга с решения от събрания на: ЦК на ССМ “Карл Маркс” (1944-1947 година); ОК на ССМ “Джакомо Матеоти” (1946-1947 година) и информация не само за Брезнишко, но и целия Софийски окръг.

Снимки: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...