Председателят на Ловно-рибарско сдружение “Руй” в Трън: Поддържаме изключително приятелски взаимоотношения с колегите от Сърбия, включително по програма за сътрудничество

Ловците се грижат за 56 000 хектара, което представлява цялата административна територия на община Трън. Тя е отдадена на сдружението до 2022 година и представлява една четвърт от територията на Пернишка област. Приблизително 80 километра от граничната бразда със Сърбия са на територията на община Трън, пише порталът към естествения свят Divoto.bg.

„Ние поддържаме изключително приятелски взаимоотношения с колегите от Сърбия, включително по програмата за трансгранично сътрудничество разработваме проект с ловците от Димитровград“, сподели председателят на Ловно-рибарско сдружение”Руй” Иван Искренов. Неотдавна двете сдружения – от Трън и сръбския град Сурдулица, подписаха меморандум за сътрудничество. Те възнамеряват да участват заедно с програми по разселване на заек, планински кеклик и така нататък.

Границата минава по високата планина, най-често трънчани ловуват на диви прасета, зайци и сърни. Поради силно развитото земеделие, особено в района на Знеполе, животните повече се хранят в България и преспиват в Сърбия, установили трънските ловци. Те подписват декларации, че в никакъв случай нямат право да стрелят животни, които се движат в посока границата, както и да я преминават.

Членството си в сдружението са подновили 978 души. Най-голяма по числен състав е дружинката в село Долна Мелна – 102 души. Следват село Забел – 88, село Главановци – 84, село Велиново – 73 и други. Най-малобройни са дружинките в село Ездимирци – 28 души, и село Глоговица – 32. В сдружението членуват 11 жени, от които 2 са на възраст над 65 години. Най-много са дамите в дружинката в село Филиповци – 3. Дивечът в района на сдружението се подхранва основно с царевица – общо 90644 килограма, при план 46200 килограма.

В сдружението са отстреляни общо 150 броя дива свиня, което е с 10 броя повече в сравнение с предишната година. Изключителен резултат са постигнали ловците от село Лева Река с отстреляни 24 броя, следвани от село Долна Мелна – 20 броя, Филиповци – 15 броя, и Вукан – 15 броя.

Общо за сдружението са направени 766 излета. Разселените през последната година фазани на няколко места в Трънско, въпреки тежката зима, са показали впечатляваща устойчивост. Отстреляните пъдпъдъци са 1279, а гривяци 1081 броя. В сдружението през изтеклата година са отстреляни 6 вълка, 12 чакала, 84 лисици и други. При чакалите лидер е Неделковската група от село Филиповци. При лисиците отново начело е дружинката във село Филиповци. Трънските ловци смятат, че заплащането на отстреляните чакали би имало огромен ефект не само по отношение популацията им, но преди всичко ще даде шанс за оцеляване на много други животински видове.

Риболовна дейност се поддържа с контрол върху реките на територията на сдружението. Зарибяват се реки и се обучават деца по риболов. Всяка година се организират риболовни училища с деца от Трън. Превърнати в традиция са състезанията за най-добра детска рисунка на ловна, риболовна, или екологична тематика.

Миналият сезон за пъдпъдъци не е бил добър, но сега наблюденията показват, че пернати има. Богат е бил отстрелът на гривяци, тъй като земеделците масово засаждат нивите със слънчоглед, сега дивите гълъби отново се срещат и ловците се надяват на емоционален лов.

Виж също...

Loading...