В Арт салона на Двореца на културата в град Перник ще бъде представена книгата “Историята на храм “Св. Анна” и историята на с. Велковци”

Представяне на книгата “Историята на храм “Св. Анна” и историята на с. Велковци” ще се състои в Арт салона на Двореца на културата в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Книгата е дело на велковчаните Димитър Дойчинов и Велин Петров. В над 140 страници са събрани снимки, грамоти, документи, данни и факти от създаването до реновирането на храм “Света Анна” и историята на брезнишкото село Велковци. Книгата е издадена от “Международна академия на българознание, иновации и култура”-София. “Историята на храм “Св. Анна” и историята на с. Велковци” е посветена на 90-годишнината на народно читалище “Граовска пробуда-1928”, която ще бъде навършена през 2018 година. Интересен факт е, че авторският труд не се продава, а се подарява.

Изграждането на храм “Света Анна” в село Велковци е започнало през 30-те години на 20-ти век, но дълго време остава недовършен. Светата обител е реновирана по Програмата за развитие на селските райони, със съфинансиране от Европейския земеделски фонд. През месец май 2015 година реновираният храм е осветен.

Представянето ще бъде утре (сряда) от 17:00 часа в Арт салона в град Перник.

Виж също...

Loading...