На Димитровден в градовете Брезник и Трън ще бъдат отслужени литургии, а в трънското село Ярловци ще бъде раздаден курбан за празника

Празникът Димитровден ще бъде отбелязан с литургии в трънския храм “Свети Николай”, брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” и курбан за здраве в храм “Свети Димитър” в трънското село Ярловци, предаде репортер на Zapadno.com.

Света литургия ще бъде отслужена в храм “Свети Николай” на 26 октомври от  9 часа. Малко по-късно, към обяд в храм “Свети Димитър” трънското село Ярловци ще бъде направен водосвет и раздаден курбан за здраве. Отец Николай ще направи службите в двата храма за празника.

Празнична Света литургия ще бъде отслужена и в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Литургията ще започне в 9:00 часа и ще бъде отслужена от отец Михаил.

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Според легендата свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по—голям брат на свети Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Виж също...

Loading...