Определиха книгата на велковчаните Димитър Дойчинов и Велин Петров като малка енциклопедия на брезнишкото село Велковци – ВИДЕО

Книгата „Историята на храм „Св. Анна“ и историята на с. Велковци“ беше официално представена в “Клуба на интелигенцията” (Арт салона) в град Перник. Изданието е дело на двамата велковчани Димитър Дойчинов и Велин Петров. Залата на клуба беше препълнена с политици, общественици и хора от гилдията на изкуството, предаде репортер на Zapadno.com.

Откриването беше съпътствано с музикален поздрав отправен от ансамбъл за народни песни и танци “Граовска младост” към Двореца на културата в Перник с ръководител на вокалното студио Силвия Симеонова и главен художествен ръководител Венцислав Андонов. Музикантите и певците от “Граовска младост” създадоха още по-задушевна атмосфера на представянето на книгата. Сред гостите бяха кметът на село Велковци Василка Стоичкова, секретарят на народно читалище “Граовска пробуда-1928” Василка Василева, секретарят на Община Перник Радослава Манова, началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева, Кирил Леонов от БСП-Перник и други видни лица от обществения живот в региона. В началото беше прочетен поздравителен адрес от областния управител на Перник Ирена Соколова. След това публиката в “Клуба на интелигенцията” беше запозната обстойно с биографиите на Димитър Дойчинов и Велин Петров.

Книгата „Историята на храм „Св. Анна“ беше определена от водещия на представянето като малка енциклопедия за село Велковци. “Написана е с рядка любов, с голямо уважение към хората.”, допълни водещият. Изграждането на храм „Света Анна“ в село Велковци е започнало през 1928 година, но дълго време остава недовършен. Светата обител е реновирана по Програмата за развитие на селските райони, със съфинансиране от Европейския земеделски фонд. През месец май 2015 година реновираният храм е осветен.

Идеята за написването на книгата дошла от Велин Петров, който в началото посетил Димитър Дойчинов с молбата да се напишат няколко листа за храма на “Света Анна”. “Мисля, че се получи много сериозно и задълбочено изследване. Работихме в екип и мисля, че Велин Петров като местен човек познава изключително обстановката и историята на селото, историята на родовете, името на всеки човек, който се е раждал там. Той е един от най-възрастните жители и в същото време е потомствен черковен настоятел, което се оказа изключително полезно за книгата. Искам да му благодаря за съдействието, че се раздаде целият за написване на книгата. В същото време за него според мен се сбъдват няколко мечти. В книгата е записано, че той казва че цял живот е мечтал велковската черква да бъде реставрирана и да влезне в действие. Тази мечта му се сбъдна преди няколко години, а сега се сбъдна още една мечта – появи се книгата за Велковци. Сега се сбъдва и трета мечта, в момента се реставрира велковският манастир. Ако погледнете книгата ще видите, че тези неща там са фиксирани, което е изключително важно постижение в това тежко време – някъде нещо да се прави в полза на българския дух. Това ползотворно сътрудничество се появи в една обективна история и за храма, и за свещениците, които са били в него, и за всички хора които по един или друг начин са дали своя труд за родното си село. Мисля, че историята показва, че селото е с огромен кадрови потенциал. Дало е много първо за селото след това за областта. Това е показателно като история и традиция. Надявам се един ден да стигнем до едно възродено село.”, сподели Димитър Дойчинов за изданието и работата по него.

Другият автор на книгата Велин Петров каза, че довършването на храма в село Велковци е било много трудно. Той каза още, че редовно посещава строително-ремонтните дейности на манастира край селото.

„Историята на храм „Св. Анна“ и историята на с. Велковци“ е посветена на 90-годишнината на народно читалище „Граовска пробуда-1928“, която ще бъде навършена през 2018 година. Самата книга е снабдена с богата библиография и дори на моменти може би натежава научността. В нея могат да бъдат открити над 110 първоизвори, които са цитирани. По всеки въпрос авторите са се позовавали на поне две позиции като документация. Това добави Димитър Дойчинов и цитира израза на Божидар Димитров: “Ако има документи – има история. Ако няма документи – няма история.” Според него той и Велин Петров са пресилили с документите в книгата, но така е по-добре, защото материалите са по-задълбочени и многопластови. В книгата могат да бъдат открити най-различни теми за дарителството на роднини и участието им в изграждането на село Велковци.

В края на официалното представяне гостите бяха поканени на почерпка с чаша бяло или червено вино, уиски или бира, а за мезе – ядки. Масата, на която бяха поставени аперитивите беше украсена с кафе на зърна.

Вижте как започна представянето на книгата за историята на храм “Света Анна” и историята на село Велковци чрез видеото на Zapadno.com:

 

Виж също...

Loading...