Народното събрание прие антикорупционния законопроект, който се очаква да стане факт до края на годината

Председателят на новия антикорупционен орган да се избира от парламента. Това предвижда законопроектът на управляващите, който депутатите приеха вчера на първо четене. Той получи подкрепата на 133-ма народни представители от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Против гласуваха от БСП и партия Воля, предаде БНТ.

Управляващите правят трети опит за приемане на антикорупционен закон, след 2 неуспешни проекта на Меглена Кунева в предишния парламент. Двете най-големи партии защитиха коренно различните си идеи. ГЕРБ настояват шефът на бъдещия антикорупционен орган да се избира от депутатите, а БСП – от президента.

От ляво заявиха, че новият орган трябва да е максимално отдалечен от властта. И припомниха скандала с тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурираха инициали и инструкции за действие по различни казуси.

Обект на спор бяха и функциите на новия орган. Според ГЕРБ те трябва да бъдат административни, а според БСП – и разследващи. Обединените патриоти и ДПС подкрепиха проекта на ГЕРБ, но ще предложат промени преди второто четене.

Управляващите очакват антикорупционното законодателство да е факт до края на годината.

Виж също...

Loading...