Зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска за първи път участва в Годишната среща на местните власти и остана впечатлена

XII-та Годишна среща на местните власти се проведе преди седмица във ваканционно селище Албена. Участие в нея взеха кметове, представители на Общински съвети, заместник-кметове, експерти и представители на общинските администрации в страната. Сред участниците беше и зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска. След проведения форум тя сподели своите впечатления и участие пред репортер на Zapadno.com.

Годишната среща на местните власти се организира от Националното сдружение на Общините в Република България. Първият ден на Годишната среща на местните власти премина под знака на дискусиите за устойчиво развитие на общините, алтернативите за финансиране на управлението на отпадъците, актуалните аспекти на общинските съвети и интелигентното местно управление. Сред участниците в събитието са били председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместник-министър председателят Томислав Дончев, министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и други.

Събитието е било полезно за участниците в него и най-вече за представителите на местните власти. “Срещата беше проведена на много високо ниво. Лайтмотивът на тази среща беше “Партньорство между местната и държавната власт”. И големите, и средните и малките Общини можахме да поставим проблемите си пред ръководителите от централната власт – присъстващите министри и заместник-министри. Като цяло този форум беше организиран на много високо ниво. Бяха организирани много дискусионни форуми. Аз участвах във форума по отношение на общинската социална политика, където бяха заместник-министрите на социалната политика Зорница Русинова и Росица Димитрова. Там основно се дискутираха темите по продължаване на Програмите “Личен асистент” и “Социален асистент”. Увериха ни, че ще бъде продължен този проект като стандарт “делегирана държавна дейност”, тъй като в момента е по европейска програма. Бяха обсъдени и други проекти по Програма “Развитие на човешките ресурси”. Общо взето това, което ни казаха заместник-министрите ни удовлетворява като грижа от страна на държавата по отношение на социалните дейности на Общините.”, каза зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, която за първи път взима участие в това събитие.

На Годишната среща на местните власти се е провел и дискусионен форум по въвеждане на комплексно електронно управление на Общините. Вече е създадена Държавна агенция по електронно управление, която ще работи в посока на този процес. “Общините трябва да преминат към единна електронна система за обслужване на гражданите. Все още няма поставени срокове, работи се по въвеждането на това електронно управление.”, каза още зам. кметът Мария Добревска. Тя поясни какво означава комплексно електронно управление. “Когато гражданин дойде и си подаде заявление за някакъв вид услуга – да не го караме да ходи от гише на гише и да доставя допълнителни документи за това, което иска, а ние по служебен път да можем да си доставяме допълнителните документи, за да извършим услугата на дадения гражданин.”, добави още зам. кметът.

Провели са се и други дискусионни форуми, в които зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска не е взела пряко участие. Някои от темите на форумите са били по отношение на таксата за битови отпадъци, околната среда и водите и други. “Подписаха се споразумения между Националното сдружение на Общините в Република България и Народното събрание от страна на Димитър Главчев и между Националното сдружение на Общините в Република България и Министерски съвет в лицето на Томислав Дончев. Подписаха се тези споразумения за сътрудничество, така че очакваме някакви практически решения.”, завърши зам. кметът Мария Добревска.

В материалът е използван откъс от прессъобщение на Националното сдружение на Общините в Република България

Виж също...

Loading...