Певческата група към брезнишкото читалище “Просвещение-1870” успешно съхранява и предава песенния фолклор на Граовския край

Певческата група към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник е една от най-сплотените въпреки малкото участници в нея. Групата изпълнява фолклорни песни предимно от Граовския край. Това сподели пред репортер на Zapadno.com ръководителят Милена Цветанова.

Специалността на Милена Цветанова е “Класическо пеене”, но това не и пречи да обучава деца от Брезник на граовския фолклор. Тя е ръководител на певческата група от 7 години. Освен нея Милена ръководи и група за словесен фолклор, която предава граовския език, поговорки и забавни случки от Граово.

В началото Милена е започнала да работи в певческата група с деца от 2-ри до 4-ти клас. Преди това към читалището дейност е развивала вокална група, ръководена от Мариана Георгиева – дългогодишен учител по музика в средно училище “Васил Левски”. “Тогава се съвпаднаха периодите – госпожа Мариана Георгиева си водеше вокалната група със средния курс ученици, пък аз обучавах по-малките. Постепенно съставът на певческата група се променяше – едни се отказваха, други се записваха. Последните 2-3 години вече работим по-сериозно с 3 момичета, с които предимно работя индивидуално, тоест упражнявам ги като солистки. Събираме се когато правим дуети или трио.”, каза ръководителят на певческата група Милена Цветанова. Две от момичетата се обучават в седми клас, а третото – в пети клас в брезнишката гимназия.

В самото начало на сегашния състав на групата момичетата са изпълнявали детски песни. Впоследствие след като солистките пораснали групата се ориентирала към изпълнения от родния фолклор. “Може би бях подтикната от това, че работим в читалище и нашата мисия е да развиваме и запазваме традициите и граовския фолклор. Гледаме да разучаваме предимно граовски песни. Сега смятам да пробваме и друг тип изпълнения, но докато ги изградя да започнат да пеят правилно, защото пеенето не е само да си отваряме устата. Има си начини на дишане, на звукоизвличане и така нататък. Просто ми трябваше време да поработя с тях и мисля, че вече момичетата са готови. Миналата година имахме и награди.”, сподели още Милена Цветанова. Групата е взимала участие във фолклорни фестивали като “Талантите на Перник” в град Перник, “Дай, бабо, огънче” в село Мещица, “На мегдано у Драгичево” в село Драгичево, “Шопски наниз” в град Костинброд и други. Солистките от певческата група са били награждавани с награди, медали и грамоти от фестивалите “Талантите на Перник” през 2016 и 2017 година, “Дай, бабо, огънче” през 2017 година в село Мещица и други.

Деца от първи и втори клас на брезнишката гимназия “Васил Левски” също са проявили интерес към певческата група, но ръководителят Милена Цветанова ги изчаква да свикнат първо с училището, тъй като и това за тях е ново начало. Нейните впечатления от работата и са, че това не е лесно начинание, но е приятно, защото в групата се формират приятелства. “Едно от хубавите и интересните неща е, че когато момичетата идват при мен на репетиции – много се забавляваме. Половината час, който го имаме го използваме за разговори. Те много обичат да си споделят с мен и се забавляваме. Много хубаво си изкарваме. Но когато имаме предстоящо събитие работим усърдно, за да се представим добре.”, каза още Милена Цветанова. На репетициите се работи по утвърждаване на вече познатите песни и се разучават нови изпълнения. Нейните наблюдения са, че момичетата нямат проблем при изучаването на граовски песни, тъй като те са от този край. Набляга се предимно на игриви и закачливи граовски изпълнения.

Концепцията да се разучават граовските песни и хороводни танци е на ръководството на читалище “Просвещение-1870” и секретарят на институцията – Пейчо Панов.

Виж също...

Loading...