Правителството одобри проекта на Бюджет 2018, който предвижда увеличение на средствата в социалната сфера и сектор “Сигурност”

Правителството прие проектобюджета за догодина – ден преди крайния срок за внасянето му в Народното събрание. План-сметката предвижда повече средства в социалната сфера и в сектор “Сигурност”, предаде БНТ.

Финансовият министър Владислав Горанов очерта параметрите. Той открои сериозният растеж на финансовата рамка и повтори, че се дават повече средства в няколко сектора като образование, социална сфера и сектор “Сигурност”.

В отговор на част от критиките от страна на синдикатите Горанов отбеляза, че най-бързо нарастват разходите там, където е имало най-ниски заплати. Основните параметри на бюджета са 4 % близо растеж на икономиката за догодина, 1 % дефицит и нов държавен заем, който ще бъде изтеглен в размер на 1 милиард лева, с който ще се покрият и стари задължения.

В сектор “Образование” ще се дадат повече средства – близо 330 милиона лева, които основно ще отидат за по-големи възнаграждения. Също така се дават и повече средства за заплати в армията и за полицаите. От 1-ви януари е заложено да се увеличи и минималната работна заплата.

Виж също...

Loading...