За Деня на народните будители ученици от Брезник изпълниха възстановка на създаването на първото българско училище във Варна – ВИДЕО

Празник за Деня на народните будители беше представен от ученици от град Брезник и село Ноевци. Спектакълът се проведе в навечерието на празничния ден на българските просветители и изпълни с гости фоайето на брезнишкото читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата беше представена чрез песни, танци, рецитали и възстановка на създаването на първото българско училище във Варна “Съгласие, дързост и успех”. Възстановката на тема за първото българско училище във Варна се представи за първи път в Брезник. Около 40 ученици взеха участие в празничната програма, която е била режисирана от ръководителят на вокална група “Песенна дъга” към брезнишката гимназия Николинка Байкова-Димитрова.

Сред официалните гости на събитието бяха зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова, председателят на училищното настоятелство към средно училище “Васил Левски”-Брезник Бистра Кръстева и общински съветници. Поздравителни адреси бяха прочетени от кмета на Община Брезник Васил Узунов и председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова.

Литературно-музикалната програма беше представена от ученици от средно училище “Васил Левски”-Брезник, основно училище “Христо Смирненски”-Ноевци, вокална група “Песенна дъга” и талантите от детски танцов състав “Граовчета”. Рециталите бяха представени от ученици от 7 “б” клас от брезнишката гимназия и ученици от основното училище в село Ноевци. Възстановката на създаването на първото българско училище във Варна беше изпълнена от десетокласници и осмокласници от училището в Брезник.

Изпълненията на танцьорите от детски танцов състав “Граовчета” предизвикаха много положителни реакции в публиката, която бурно аплодира децата. В края на литературно-музикалната програма всички участници се събраха и поклониха. Публиката възнагради учениците и организаторите за блестящото им представяне с аплодисменти.

Вижте как беше представена литературно-музикалната програма за Деня на народните будители чрез видеата на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от празника, които обективите на Zapadno.com и Ваня Иванова заснеха:

Виж също...

Loading...