Ученици и учители от гимназия “Гео Милев” в град Трън отбелязват Деня на народните будители с постери и дискусии за делото на българските просветители

С постери и дискусии в часовете на класа и по история ученици и учители от средно училище “Гео Милев” в град Трън отбелязват Деня на народните будители, предаде репортер на Zapadno.com.

В навечерието на общобългарския празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители в трънската гимназия се проведоха часове, в които е залегната темата за Деня на народните будители и тяхното дело. Предварително е зададена задача на ученици да направят постери с будители, които се закачат на стената в класната стая. Учениците и учителите коментират с какво са допринесли съответните изобразени на постера будители. Това се случва в часовете на класа или тези по история. Основните теми на дискусиите са какво е значението на празника, какво е да си будител и кои са съвременните будители, поясниха от училището.

През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, професор Беньо Цонев, Иван Вазов, професор Любомир Милетич, доктор Михаил Арнаудов, доктор Филип Манолов, Христо Цанков – Дерижан, професор Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

През 1945 година честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“.

Виж също...

Loading...