Директорът на гимназията в Трън: Трябва да се работи с душа и сърце, за да си будител и да си съпричастен с проблемите на учениците

Учителската професия трябва да се работи с душа и сърце. На това мнение е директорът на средно училище “Гео Милев” в град Трън Костадинка Крумова. Това сподели тя за Деня на народните будители, предаде репортер на Zapadno.com.

Народни будители са хората, които милеят за родното образование и дават всичко от себе си за него, смята директорът на училището. “Трябва да се работи с душа и сърце, за да си будител. На първо място трябва да си съпричастен с проблемите на учениците след това на колегите. Да милееш за българското образование.”, каза още Костадинка Крумова. Тя е от будителите, които се опитват да работят с душа и сърце. Нейни колеги добавиха, че това се вижда в нейната работа.

Духовното просвещение на българския народ дава тласък на националноосвободително движение по българските земи. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 година.

През вчерашния ден ученици и учители от трънската гимназия са провели часове на класа, в които бяха дискутирани теми за Деня на народните будители. Някои от учениците са били изработили постери с български просветители. Директорът на училището в град Трън отправи и пожелание за празника. “Пожелавам да сме здрави – както учениците, така и учителите, целият ми персонал. Да посрещаме с по-голям ентусиазъм предизвикателствата, които времето ни поднася.”, каза Костадинка Крумова.

Виж също...

Loading...