Министерството на земеделието, храните и горите ще потърси възможности за отпускане на държавна помощ „де минимис“ за пчеларите

Министерството на земеделието, храните и горите ще направи анализ и ще потърси възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ „де минимис“ за пчеларите. Това стана ясно на среща между зам.-министрите Цветан Димитров и Лозана Василева и представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти. Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Пчеларите се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години. Представени бяха обаче данни, че над 80 % от пчеларите, които за кандидатствали за биологично производство са заявени като биологични още през 2-та година. Отново беше обяснено, че по мярка 11 „Биологично производство“ от Програмата за развитие на селските райони нови ангажименти не могат да бъдат поемани. Беше обсъдено и предложението за въвеждане на надписи „имитиращ продукт“ на бурканчета, в които няма истински мед. Бяха набелязани и мерки, свързани с опазване на здравето на пчелите и превенция от неблагоприятни явления и третиране на земеделските площи с препарати.

Виж също...

Loading...