Игуменът на Църногорския манастир край Гигинци отец Никанор излезе с изявление и разкритие след шокиращи твърдения на предшественика му отец Евгений

Игуменът на Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян” отец Никанор излезе с изявление след изказвания на отец Евгений Райков, научи Zapadno.com.

Потресаващи разкрития за милиони лева и заплахи за убийство в Църногорския манастир направи отец Евгений по време на участието си в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” по телевизия “Би ай ти”. Отецът е бил игумен на манастира, но по негови думи е бил изгонен и заместен от отец Никанор. “Вече не съм удобен за манастира. Аз бях удобен до там, докато манастира се направи. След като се ремонтира – има много земя 6 000 декара земя, потоци от туристи, а това значи много пари се оставят там, съответно мен там не трябва да ме има, защото някой друг иска тези пари” ,съобщи отец Евгений. Даренията в Църногорския манастир са за милиони, съобщи отец Евгений. “Боравенето с милиони не е грях, но грях е когато се краде”, смята отеца. “Три дни след като получих заповед,че не съм игумен на манастира, а Никанор бе назначен за временно изпълняващ, той дойде с 4 камиона багаж.  Останах още да живея там, но непрекъснато получавах заплахи, включително и за убийство.”, сподели още отеца в ефира на телевизията.

Сегашният игумен на манастира отец Никанор опроверга твърденията и дори оповести други подробности около отец Евгений в изявлението си. Zapadno.com публикува изявлението на отец Никанор без редакторска намеса:

ИЗЯВЛЕНИЕ
във връзка с публични прояви на отец Евгений Райков

Във връзка с някои скорошни медийни изявления на бившия игумен на Църногорския манастир е нужно да направим следното разяснение:

През периода 2013-2015г. със средства на дарители на Църногорския монастир и със собствени средства бяха изградени църква и постройка в с.Смиров дол, общ.Земен, като място за уединение на монастирските братя, наречено скит “Св.Пантелеймон”.

На 13.04.2016 г., след като вече е освободен от длъжността игумен на Църногорския монастир, Евгений Райков в нарушение на светите канони и на Устава на БПЦ, както и в разрез с християнската нравственост, си изважда нотариален акт за собственост над църквата и сградата на свое име. Актът е издаден от нотариус в Радомир и е с номер 100, том I, рег. 57, дело 97 от 2016 г. С него Евгений Райков е признат за собственик на “двуетажна масивна сграда – параклис с пристройка и камбанария” със застроена площ от 683 кв.м. и мазе от още 167 кв.м.

В продължение на цяла една година след този печален факт ние се мъчихме да го склоним доброволно да възстанови имота в собственост на Църногорския монастир, за да възтържествува правдата. Предлагахме му дори да получи имот в махалата “Войнци” на с. Смиров дол, където да може “необезпокояван”, както той казва, да си живее “в очакване на Антихриста”. Уви, усилията ни останаха напразни. Поради това в началото на лятото на тази година заведохме срещу него съдебно дело, та дано се стресне и да се опомни. За най-голямо наше разочарование въпросният “монах и духовник” не само, че не иска да се върне към нравствените и канонични норми, но продължава да си настоява на своето – да заграби Божия дом, като злостно клевети Църногорския монастир и Софийска св. митрополия.

Подчертаваме, че никой никога не е гонил отец Евгений от монастира, където той продължава да се води брат. Нещо повече, дори до момента на настоящото изявление той продължава да получава чрез нас заплата, здравни и социални осигуровки, които Софийска света митрополия редовно, макар и без основание, му изплаща.

С оглед на гореизложеното съобщаваме, че от наша страна е поискано да бъде започнато Църковно-наказателно дело срещу отец Евгений по повод на това, че същият се е облагодетелствал материално за сметка на Българската Православна Църква в нарушение на обета за нестяжание, който е дал.

Игумен:

Архимандрит Никанор

Снимка: Отец Никанор – БНТ

Виж също...

Loading...