Брезничани бяха изумени и приятно изненадани от литийното шествие, което премина през центъра на Брезник на Архангелова задушница

Литийното шествие, което се проведе по-рано днес в град Брезник събра погледите на десетки брезничани и събуди емоции в тях, видя човек на Zapadno.com.

Шествието беше част от заупокойните събития, които се проведоха по повод Архангелова задушница и почитане на паметта на загиналите воини от Брезнишко и страната в Сръбско-българската война. Отците Никанор, Михаил и Константин отслужиха заупокойните събития, в които взеха участие военни, представители на местни институции и граждани. Ако сте пропуснали, прочетете и вижте още по темата: За първи път в град Брезник се проведе литийно шествие в памет на загиналите воини в Сръбско-българската война – ВИДЕО + СНИМКИ

При преминаването на шествието по улиците “Елена Георгиева” и “Георги Бунджулов” пешеходците отстрани се спираха и гледаха с учудване. Някои от тях споделиха своите впечатления по време на преминаване на шествието.

“За първи път виждам такова нещо и мисля, че това е хубаво събитие. Подкрепям такъв род неща, но тъй като съм на работа няма да мога да участвам. Доколкото знам отецът ни е сърбин и сигурно затова се организира.”, сподели с възхищение брезничанка.

“Ами не знам какво е това, но май е нещо за Задушница. За каквото и да е шествието е приятно да виждаш такива неща в Брезник. Подкрепям го, защото българския народ трябва да има духовно самочувствие.”, каза трънчанин, който беше отбил автомобила си заради шествието.

“Вчера чухме, че ще има шествие, но не знаехме точно кога ще бъде. Тръгнали сме към гробищата, че нали днес е Мъжка задушница и трябва да се почетат тези, които не са сред нас. Нека местната управа да продължава в същия дух с такива дейности. Радват ме подобни събития.”, каза възрастна брезничанка.

“Ами вижте аз съм против църквата, защото тя е откраднала от моето семейство 500 лева и не ги харесвам.”, сподели лаконично друга брезничанка.

Виж също...

Loading...