За първи път в град Брезник се проведе литийно шествие в памет на загиналите воини в Сръбско-българската война – ВИДЕО + СНИМКИ

Заупокойна Света литургия, литийно шествие и помен се проведоха на Архангелова задушница в град Брезник. Със заупокойните събития беше почетена паметта и на загиналите воини от Брезнишко и от страната във войните през годините, предаде репортер на Zapadno.com.

Заупокойната Света литургия започна в 8:30 часа в храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. Литургията беше отслужена от отец Никанор, отец Михаил и отец Константин. В края на литургията отците се обърнаха към присъстващите с няколко слова за днешния ден и храма. След това от храма потегли литийно шествие, което се запъти към паметника на героите от втори пехотен Струмски полк в Градската (градския парк на Брезник). Литийното шествие в памет на загиналите воини от Брезнишко и страната в Сръбско-българската война се проведе за първи път в град Брезник.

Литийното шествие премина през улиците “Елена Георгиева” и “Георги Бунджулов”. Два патрулни екипа на Районно управление “Полиция”-Брезник съдействаха за нормалното преминаване на шествието. В него участие взеха зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, директорът на средно училище “Васил Левски” Емилия Вълова, секретарят на народно читалище “Просвещение-1870” Пейчо Панов, старши експертът в офисите за военен отчет за Брезник и Трън Тодор Божков, временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев, председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров и граждани.

На паметника в Градската беше почетена паметта на загиналите воини в Сръбско-българската война. Тримата отци отслужиха помен за загиналите воини. Венец беше поднесен от членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник за загиналите воини от Брезнишко. Цветя бяха поднесени от общественици и граждани. В края на помена речи бяха направени от отец Никанор, отец Михаил, председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров и временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев.

“На европейския континент, на който са разположени близо 50 държави – България, Великобритания, Португалия, Швеция и Швейцария са май единствените, които в последните 140 години не допуснаха ботуш на чужд войник на своята земя. Да, и малка България е сред тях благодарение на героите, на военноначалниците, на воините на Българската армия, тези които именно се събрахме тук да почитаме. Нашият народ не е познал в последните 140 години нещастията на войната, нещастията на чуждия окупатор, който злодейски да вилнее, да граби, да убива и да изнасилва. Това благодарение именно на хората, които оставиха ралото, добитък, семейство и отидоха да изпълнят своя граждански и най-вече християнски дълг.”, каза отец Никанор пред присъстващите.

Председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва, полковник Петър Петров благодари на църковните служители и общинското ръководство за провеждането на заупокойните събития в чест на загиналите воини. Той сподели, че Брезник и Брезнишко са дали хиляди жертви във войните и добави, че няма семейство от града, което да не е участвало в сраженията.

Боят при Брезник е една от славните битки белязали крайния успех на Сръбско-българската война. Благодарение на брезничани и Радомирския отряд, които успяват да задържат Моравската дивизия, българската армия успява да удържи позициите на Сливница. Спечеленото едно денонощие е дало възможност на полковете, които са били разположени на турската граница да извършат марш и да се намесят и подсилят позицията на Сливница, с което допринасят за спечелването на войната. Това каза временно изпълняващият длъжността началник на Военно окръжие-Перник майор Момчил Нейчев в своята реч.

Църковните служители, военните и представителите на институции в Брезник се обединиха около идеята събитието да стане традиционно и да се провежда всяка година на Архангелова задушница.

Вижте какво още казаха църковните служители и военните във видеата на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от заупокойната Света литургия и литийното шествие, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...