Брезничани и слаковчани поднесоха цветя на Пантеона на безсмъртните чеда на Майка България в село Гургулят – ВИДЕО + СНИМКИ

Представители на Общински исторически музей-Брезник, кметството на брезнишкото село Слаковци и народно читалище „Искра-1932“-село Слаковци поднесоха цветя на Пантеона на безсмъртните чеда на Майка България в сливнишкото село Гургулят. Така брезничани и слаковчани почетоха паметта на загиналите български воини в битката при Гургулят по време на Сръбско-българската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Групата от Брезнишко случайно беше посрещната на Пантеона от войници, които се подготвяха за събитие. Част от военнослужещите поговориха с брезничани и слаковчани и дори послушаха щрихи от Сръбско-българската война, които директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова разказа на присъстващите. Скулптурата на Майка България в Пантеона е изградена от камък, който е подарен от Русия при изграждането на монумента. За тази подробност от паметника и историческите събития свързани с Гургулят, Алдомировци, Сливница и Брезник сподели още Аниела Асенова.

Вижте какво още каза пред присъстващите Аниела Асенова във видеото на Zapadno.coom:

След кратка почивка брезничани и слаковчани се отправиха към местността “Бърдото”, където поднесоха цветя на паметника за битката при Брезник. Боят при Брезник от 6 ноември 1885 година е бой по време на Сръбско-българската война, завършил с разгром на българския Радомирски отряд от сръбската Моравска дивизия. Това тактическо поражение на българите се тълкува като стратегически успех, спомогнал за победата в Сливнишкото сражение ден по-късно.

Неслучайно представители на институции от Слаковци взеха участие в събитията. Проучвателната дейност на директора на Общинския исторически музей е показала, че слаковчанинът Петър Котов е бил участник в боевете в Сръбско-българската война. Той е прогребан в Сливница. “При моята проучвателна дейност не открих други имена, а само неговото. Повечето момчета в боя при Брезник са от Северна и Северозападна България. Те са били новобранци и са били на около 18-годишна възраст. Дай Боже след време да има новина, защото съм се обадила на няколко села в Белоградчишко, свързала съм се с кметовете. Те не знаят, че в тази война има загинали хора от техния край. Така издирваме живи наследници и евентуално нещо останало от тях като снимка, като спомен. Кметовете много присърце го приеха, даже един от тях каза, че миналата година са открили паметник, но не са знаели, че имат двама загинали от тяхното село.”, сподели Аниела Асенова.

Разгледайте снимки от поднасянето на цветя на Пантеона в село Гургулят:

Виж също...

Loading...