Архимандрит Никанор и енорийските свещеници отец Михаил и отец Константин отслужиха бдение в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” за Архангеловден – СНИМКИ

Бдение за утрешния празник Архангеловден беше отслужено в храм-паметника “Свети Георги Победоносец” в град Брезник, предаде човек на Zapadno.com.

Архимандрит Никанор и енорийските свещеници на Брезник отец Михаил Станкович, отец Константин Стойчев, както и отец Петър отслужиха бдението, което започна в 18 часа и приключи в 21 часа. Бдението включва съединяване на вечерната с утринната служба, между които се отслужва чина на петохлебие и по тържествен начин се отправят моления към светите Безплътни сили за душевно спасение, здраве и благополучието на всички, които са в храма и всички жители на град Брезник, пише dobrotoliubie.com.

Утре, на Архангеловден ще бъде отслужена празнична Света литургия в храм „Свети Георги Победоносец“ Тя ще започне в 9:00 часа.

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас — християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.

Разгледайте снимки от бдението в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”:

Снимки: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...