За първи път в Общински исторически музей-Брезник бяха показани над 20 оръжия, които са използвани в няколко паметни войни – СНИМКИ

Над 20 старинни оръжия от края на 19-ти и началото на 20-ти век бяха показани в Общински исторически музей-Брезник. Шестокласници и осмокласници от брезнишкото средно училище “Васил Левски” имаха възможност да се докоснат до оръжията, които бяха обезопасени и да научат повече за Сръбско-българската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Учениците проведоха своя “Час на класа” в една от изложбените зали на музея, където бяха посрещнати от директора на институцията Аниела Асенова. Тя разказа на децата за събитията след Освобождението на България от турско робство и им предаде ценен урок чрез автентичната атмосфера, която пушки и сабите създаваха. За първи път се изнасят за изложба оръжията от фонда на музея. Над 20 експоната – пушки и саби бяха показани пред любознателните погледи на учениците и класните им ръководители. Сред експонатите се открояваше и автоматична картечница, която е на стойност 3500 лева. Оръжията са били на български войници, които са участвали в паметните войни като Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и други след тях. Военните артефакти са дарени от брезничани като част от тях са били откривани заровени в частни имоти.

В изложбата бяха показани копия на благодарствена грамота от сръбския крал Милан към капитан Кисов за участието му в Руско-турската освободителна война, телеграма от капитан Рачо Петров от времето на Сръбско-българската война, снимка на семейството на капитан Кисов, протокол за изграждането на паметника на загиналите герои в Сръбско-българската война и други копия на документи.

След Руско-турската освободителна война Брезник е бил под сръбска окупация в продължение на 14 месеца. Тази информация не е засягана заради добросъседските отношения между България и Сръбия. По време на сръбската окупация брезнишкия поп Дойчо бие камбаната на енорийския храм “Света Петка”, където щяла да пристигне комисия от Сърбия, за да установи дали местното население желае да бъде под сръбска власт. Поп Дойчо казал на местните жители, които събрал около храма, че ако се смятат за българи да пристъпят към него, а който не се смята за такъв да остане назад. Почти цялото население пристъпило към поп Дойчо, а единствено трима мъже останали назад. Сърбите им били обещали да ги назначат за кметове на Брезник, Ноевци и Арзан. За тази историческа подробност, както и за други разказа Аниела Асенова.

В края на срещата беше дадена възможност на учениците да се докоснат до пушките и сабите, с които предците ни са се сражавали във войните. Децата и учителите им бяха удовлетворени от посещението в музея и докосването до фактите на историята свързана с брезнишкия край.

Разгледайте снимки от събитието, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...