Експозицията “Граовката – гиздава и пременена” с фотографии на автентични граовски облекла гостува в трънското читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Фотоизложбата “Граовката – гиздава и пременена” е била открита днес в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън. Чрез експозицията на постери с фотографии са показани как са изглеждали облеклата на граовките в края на 19-ти и през първите десетилетия на 20-ти век, научи Zapadno.com.

Изложбата е част от проекта „Перник в обектива на времето“ на пернишкото читалище „Миньор-2005 г.“ с фотографии от фондовете на Държавен архив-Перник. В първите десетилетия на 20-ти век част от жените от Радомирско, Трънско и Брезнишко, заселвайки се в Граово заедно с мъжете си, продължават да носят своята традиционна дреха. Скоро след идването в Перник все по-често се изоставя обичайната носия и се преминава към градско облекло. Снимките са запечатали хубостта и обаянието на граовката, вплела частица от душевността си в облеклото, съчетавайки традиция и модерност.

На откриването на експозицията в трънското читалище са присъствали и ученици от средно училище “Гео Милев”. Фотоизложбата ще бъде достъпна за посетители на читалищната институция през следващите дни.

Преди да гостува в град Трън, експозицията “Граовката – гиздава и пременена” гостуваше в Общински исторически музей-Брезник, където беше показана пред брезничани.

Снимки: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – град Трън

Виж също...

Loading...