На днешната дата трънчани са загубили гласовитата Гюрга Пинджурова, нейн родственик: Песните и са се чували из цял Трън от пещерата Дяволска дупка, където е пяла

На днешната дата – 10 ноември през 1971 година умира българската оперна и народна певица от Трън Гюрга Пинджурова. Трънчани са засвидетелствали своята признателност към нея като са кръстили трънското читалище на нейно име.

Гласовитата певица си отива от този свят на 76-годишна възраст, но дори и на смъртния си одър тя продължава да пее. Това беше разказал преди 4 години журналистът от Трън Васил Джерекаров в интервю за вестник “24 часа”, който се е срещал с певицата. “Беше вече старица. Мъжът и Иван Тричков току-що се беше поминал. Двамата и синове бяха в чужбина. Отивам да я навестя. Чувам, че пее. “Как си, лельо Гуго?” “Па мучно ми е, сине”, отговаря. Мъчно е, пък пее.”, споделя Васил Джерекаров.

Гюрга Пинджурова е родена е на 18 април 1895 година в град Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка. „След смъртта на баща ми — разказва тя — майка ни тръгна на работа по чужди къщи и ниви. Лятно време винаги ме водеше на жътва. Оттогава помня жътварските песни и най-вече хубавата песен „Бае, пладне дойде”.

Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим всенародната известност на партизанската песен „Хей, поле широко”.

Родственик на Гюрга – трънчанинът Николай Николов, който пази родословното си дърво, в което по бабина линия известната певица му е роднина. „Баба ми Божура (по трънски Була) е братовчедка по първа линия на Гюрга Пинджурова. Те са братовчедки от двама братя-деца. Баба ми се е омъжила за дядо ми, който е от Бреяновия род и затова седя тук в чифлика на дядо ми Никола Бреянов. За туй си нося името Бреянови. Той е стар род, някъде около 1700-та година, плюс, минус 20 години. Сега ще правя и за баба ми Була Пинджурова да знаят след нас поколения и братовчеди, и роднини откъде сме, кои сме, що сме.“, беше споделил пред Zapadno.com Николай Николов през месец март тази година.

Трънчанинът е виждал Гюрга в преклонна възраст, но е чувал от други трънчани за нея каква е била на младини. Той спомня разкази за нея от времето, когато певицата е пяла от пещерата Дяволска дупка над град Трън. “Тя е от бедно семейство, но много приятна и е имала меден глас. Понеже винаги е пяла горе на Дяволска дупка към “Мурговица”, на един камък. По-големите са я качвали на камъка и тя по целия град се е чувала привечер. Тъй като е било бедно момичето и не е имала хубави дрехи, хората са я преметвали с шарени чували, които са тъкани и добиват битов вид. Препасвали са я и с облеклото е изглеждала все едно е с носия. Това е било в много ранна момичешка възраст. Със сигурност тя липсва, но по-младите не знаят много за нея.”, каза Николай Николова.

Гласовитата певица Гюрга Пинджурова умира на 10 ноември 1971 година в град София.

Виж също...

Loading...