За институциите и хората или как очебийни проблеми в Трънско ни “избодоха” очите във Фейсбук

През последните дни общественото внимание в социалната мрежа Фейсбук и по-конкретно в една от големите групи за община Трън беше насочено към проблемите на Трънско – едни нищожни, други грандиозни. Активността на така нареченето гражданско общество се изрази в постове с кратки послания и снимки по дадения проблем, видя Zapadno.com.

От началото на месеца във Фейсбук групата “Трън и Трънско” започнаха да се появяват публикации адресирани открито или не към общинското ръководство и институциите, от които зависи разрешаването на дадени проблеми. В началото не бе словото, въпреки че то беше използвано за пресъздаването на липсващ мост над река Ерма в района на село Богойна. Жител на селото публикува две снимки с мост и паднало дърво над реката използван за такъв. Потребителят допълни илюстрира проблема с обръщение към кмета на Община Трън Цветислава Цветкова. По думите на жителя от 2 години мостът не е поставен над реката, а пази тревата през зимата в близка ливада. Изобретателните хора са приспособили паднало дърво за мост, с което преминават на отсрещния бряг.

На кого е отговорността този мост да бъде поставен там, където му е мястото?

Два дни след това друг потребител шеговито показа със снимка стадо коне, които свободно обикалят Трънско. Животните бяха “хванати” от обектива на потребителя на второкласен път 63 в района на трънско село. Проблемът беше подвигнат на сесия на Общински съвет-Трън, на която стана ясно, че се работи по проблема със свободно пуснатите коне в Трънско.

Кой трябва да спре свободно препускащите коне из Трънско?

Към активността на гражданското общество беше добавен и фотос с препълнен и преливащ с отпадъци контейнер. Според описанието снимката е заснета в центъра на трънското село Горочевци, където всъщност се намира и един от малкото туристически комплекси в общината. Потребителят оповестил за препълнения контейнер беше констатирал иронично, че селото е само за туристи. По темата с прекомерните количества отпадъци, които се изхвърлят в региона информационният сайт Zapadno.com показа малка част от незаконните сметища в районите на Трънско, които от десетилетия се укриват в дерета и храсти. Тук е мястото да се спомене, че от няколко години в община Трън няма сметище, а боклукът от контейнерите и кофите се извозва в Регионалното депо за битови отпадъци в Перник. Обществена тайна е, че през почивните дни множество хора от големите градове или така наречените виладжии идват по трънските села, където имат имоти или гостуват на роднини и приятели. Голямото количество хора генерира още по-голямо количество отпадъци в малките населени места и около тях.

Чия е отговорността контейнерите в трънските села като в Горочевци да не преливат?

Във Фейсбук групата се появи и трагикомична снимка с овце, които пасат в детска площадка в град Трън. Животните пясяха необезпокоявани, тъй като около тях нямаше нито деца, нито възрастни които да ги изгонят въпреки слънчевото време, което се забелязваше от снимката. В един фотос бяха представени два проблема в пограничния град – овце пуснати на паша из зелени площи в града и липсата на майки и деца, които да изпълват детската площадка.

На кого е отговорността да не се допускат овце, които да пасат в детски площадки в Трън?

Друг потребител засегна темата с чистотата на района около трънския квартал “Мурговица”, който граничи със скалния параклис “Света Петка” – една от забележителностите на града. Потребителят е прав, че засяга темата със замърсяването с отпадъци на зелените площи около квартала, тъй като представете си – идва турист от Източна България или дори чужбина, за да види скалния параклис. Той разглежда забележителността, но погледът му или дори кракът му биха попаднали на гледката на нерегламентираното сметище край квартал “Мурговица”, съзърцавайки река Ерма.

Как би могъл да бъде разрешен проблемът със замърсяването на района около квартал “Мурговица”?

Констатации с много въпросителни, но отстрани само гледаме, разбираме и се вайкаме. Изложените проблеми са съвместни – на институции и хора. Разрешаването на дадените проблеми може да стане с общи усилия и най-вече самосъзнание без значение дали човекът от когото зависи това е кмет или е обикновен жител на пограничната община.

Снимките са илюстративни и са от архива на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...