Църногорският манастир край село Гигинци ще отбележи храмовия си празник с всенощно бдение и празнична Света литургия

Църногорският манастир край село Гигинци ще отбележи храмовия си празник с всенощно бдение, което ще започне тази вечер от 19 часа. Утре от 9 часа ще започне празнична Света литургия, съобщиха от Църногорския манастир.

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян” се намира на 5 километра над брезнишкото село Гигинци в планината, наричана от местното население Църна гора, откъдето е и името на обителта. Изцяло възроденият Църногорски манастир е едно от най-привлекателните места в пернишки регион. Светата обител, която през годините е изживяла редица превратности – била е концлагер, детски лагер за отдих, а в по- ново време неверници я превърнали дори в обор, благодарение на силния дух и воля на няколко монаси, отново възкърсна за живот. Хора от цяла България, а и отвъд границите, се стичат в манастира, водени тук от вярата, от чисто човешко любопитство, от харизмата на монаха – брокер Никанор и от многобройните разкази за изцеление.

Десетки легенди се предават от уста на уста за обителта. Сред най- популярните е тази за лютия кърджалия Кара Фейзи, който разрушил всички църкви в околията, но го застигнала беда – дъщеря му се разболяла тежко. За да омилостиви Бог възстановил разрушените храмове, сред тях бил и манастирът. Днес светата обител е изцяло реставрирана, а монасите произвеждат биопродукти, които също привличат тук посетители.

Виж също...

Loading...