До края на годината в брезнишкото село Ноевци ще бъдат поставени специализирани контейнери за разделно събиране на отпадъците

Предвижда се до края на годината в брезнишкото село Ноевци да бъдат поставени специализирани контейнери за разделно събиране на отпадъците. Това ще е второто населено място в община Брезник, в което ще бъдат поставени такива контейнери, предаде репортер на Zapadno.com.

Контейнерите са на „Еко Партнърс България“ АД, която е най-новата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки на българския пазар, учредена през 2016 година от екип от професионалисти с дългогодишен опит в този бранш. За осъществяване на дейност като организация по оползотворяване, на „Еко Партнърс България“ АД е издадено Разрешение № ООп-ОО-7-00/05.12.2016 г. на Министъра на околната среда и водите. Организацията изгражда системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки в над 10 общини на територията на страната, с общо обхванати в системи за разделно събиране над 600 000 жители, обслужвани от
над 2200 броя съдове за разделно събиране с общ обем над 2 500 000 литра.

В началото на 2017 година организацията сключи договори за организиране на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на 10 общини, включително Брезник и Трън. Броят на адресите за разполагане на контейнери за разделно събиране се определят от кмета на всяка Община в съответствие с изискванията на българското законодателство. В град Брезник са поставени двадесет контейнера за разделно събиране (жълт и зелен) на определените от кмета десет адреса. В град Трън са разположени четиринадесет контейнера за разделно събиране (жълт и зелен) на определените седем адреса. Това казаха специално за Zapadno.com от „Еко Партнърс България“ АД.

До края на тази година контейнери ще бъдат поставени и в брезнишкото село Ноевци. “От Община Брезник получихме искане за поставяне на контейнери за разделно събиране и в село Ноевци, които ще бъдат разположени до края на тази година.”, каза Илина Казакова технически директор на “Еко Партнърс България“ АД.

Видът на контейнерите ни е тип „Иглу“, като нашите основни аргументи за избора им са следните: необходимостта от ограничаване на възможностите за разпиляване и кражба на отпадъци; недопускане на изхвърляне на битови отпадъци в контейнерите за разделно събиране, което се случва масово при контейнерите тип „Ракла“. Това компрометира изцяло материала и същият става невъзможен за рециклиране, добави още Илина Казакова.

Виж също...

Loading...