Регионална здравна инспекция-Перник организира кампания под мотото: „Живей без тютюн. Бъди независим!”, която цели насърчаване на здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Идеята възниква през 1971 година в град Рандолф, когато американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Всяка година Регионална здравна инспекция-Перник организира Регионална кампания за ограничаване на тютюнопушенето и отбелязване на 16 ноември 2017 година под мотото: „Живей без тютюн. Бъди независим!”.

Кампанията има за цел насърчаване на здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето, като се призовава всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи, съобщиха от Инспекцията.

В рамките на кампанията Регионална здравна инспекция-Перник планира осъществяване на следните дейности:

  • организиране и провеждане на дискусии и видеопокази за вредата от тютюнопушенето върху здравето с ученици;
  • провеждане на измерване на нивото на въглероден оксид в издишания въздух от пушачи и пасивни пушачи, консултации за отказ от тютюнопушене;
  • изложба и награждаване на 16 ноември на победители от проведен Регионален конкурс за комикс на тема: „Младите хора – независими от алкохол и тютюн”.

Виж също...

Loading...