Чрез интерактивна игра ученици от брезнишката гимназия усетиха какво е да си предприемач и влязоха в ролята на геолози, миньори, строители и еколози – СНИМКИ

От днес в средно училище „Васил Левски“ в град Брезник стартира Седмица на предприемачеството, която ще бъде отбелязана с няколко събития с участието на ученици. За първи път брезнишката гимназия ще отбележи мащабната инициатива, която се провежда съвместно с Джуниър Ачийвмънт България. В момента учениците от двете паралелки на втори клас работят по програмата „Млад предприемач“. Освен това в училището има и специалност с профил „Предприемачество“ и „Технологии и предприемачество“. Именно затова в Седмица на предприемачеството са включени и учениците от двата осми класа. Това каза пред репортер на Zapadno.com зам. директорът на средно училище „Васил Левски“ Виолета Борисова.

Световната седмица на предприемачеството стартира през 2008 година в 77 държави по инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. Тя е най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, които дават живот на идеите си в нови бизнеси, насърчават икономическото развитие и подобряване на благосъстоянието на хората. Всяка година в продължение на една седмица през месец ноември се провеждат хиляди събития и състезания на местно, национално и световно ниво, които помагат на младите хора да направят следващата стъпка в своето пътешествие в предприемачеството. Тези разнообразни инициативи – от мащабни състезания и събития до приятелски срещи и дискусии, свързват младите хора с бъдещи сътрудници, ментори и дори потенциални инвеститори, като разкриват пред тях нови и вълнуващи възможности. Седмицата се провежда в над 160 държави от всички континенти. Официален домакин за нашата страна от самия и старт е Джуниър Ачийвмънт България.

Световната седмица на предприемачеството непрекъснато дава пример за това какво може да се постигне, когато различни идеи и култури се обединяват около идеята за предприемачеството. Тя открива възможности за изява на младите хора да споделят идеите си за решаване на най-важните обществени проблеми – от намаляването на бедността до промените в климата, насърчавайки по този начин създаването на глобална култура, която цени предприемачите като двигатели на икономическия и социалния просперитет. Близо 25 милиона души по света участват ежегодно в повече от 25 000 събития в рамките на инициативата, подкрепяна от световни лидери и мрежа от над 10 000 партньорски организации.

Отбелязването на Седмицата на предприемачеството в училището на Брезник е разделено на три етапа. Първият етап е среща с представител на предприемаческия бизнес, вторият етап е интерактивна игра и третият етап е изготвяне на тематична презентация. По-рано през деня гост-лекторът и представител на инвестиционна компания Елица Георгиева проведе разговор-беседа с учениците от 8 „б“ клас. „Смятам, че това беше много полезно за учениците, тъй като трябваше да разпределят определена сума пари за това, което те смятат, че е най-важно за нашия град.“, сподели зам. директорът на училището Виолета Борисова. Тя допълни още, че според учениците всеки може да бъде предприемач стига да има желание за това.

В ранния следобед в школото се проведе втория етап на инициативата. В него взеха участие учениците от класовете 2 „а“, 2 „б“, 6 „а“ и 6 „б“. Играта се проведе във физкултурния салон и беше организирана от гост-лекторът Елица Георгиева. На събитието бяха поканени представители на местния бизнес, местната власт и председателят на училищното настоятелство към средно училище „Васил Левски“. Специални гости бяха зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, предприемачите в град Брезник Татяна Огнянова и Аниела Асенова, както и председателят на училищното настоятелство Бистра Кръстева. Темата на играта беше „Моята професия“. Началото на играта беше дадено с опознавателна част, в която чрез презентация Елица Георгиева разказа какво представлява предприемачеството, инвестициите, инвеститорите и професиите геолог, миньор, строител и еколог. На учениците нагледно бяха показани части от екипировки на професиите. Освен образователна част играта имаше и забавна част, в която второкласници и шестокласници взеха участие. Учениците влязоха в ролята на геолози, миньори, строители и еколози. Във формата на игра всеки един от тях трябваше да извърши работата, за която отговаря професията му. Децата, които се бяха разделили на екипи намираха минерали, изграждаха мина и събираха полезни изкопаеми. Забавната част се хареса дори и на специалните гости, които с усмивка се радваха на играещите деца. В края на играта гостите оцениха екипите. Всички ученици в салона – и участващите, и подкрепящите от място бяха почерпени с вафли.

Третият етап е изготвяне и представяне на презентация от учениците от 8 „а“ клас. Темата на презентацията е „Как искам да изглежда градът на моите мечти“. Презентациите се изготвят индивидуално от осмокласниците и ще бъдат показани в четвъртък от 14 часа в училището. Ще бъде избрана и най-добре изготвената презентация, а организаторите са предвидили и награди.

Разгледайте снимки от провелата се игра в брезнишкото училище:

Виж също...

Loading...