Чуден исторически музей е съществувал в бившето училище на село Слаковци, в който са били изложени експонати на местни жители и хора от региона

„Чудният исторически музей“ е училищна музейна сбирка, която се е помещавала в сградата на бившето училище на брезнишкото село Слаковци. Музеят е съществувал от края на 40-те години до началото на 60-те години на миналия век. Това разказа за Zapadno.com секретарят на местното народно читалище „Искра-1932“ Светла Пантелеева.

На 27 януари 1947 година в селото е взето решение за създаване на музея. На 18 май същата година училищният музей вече е факт. Местният художник Атанас Иванчев, който е сътворил паметника на „Свети Свети Кирил и Методий“ в Слаковци, също е сред дарителите на сбирката. В архивите е записано, че той е предал изработените от него 5 глинени глави на старец, баба, млада жена, мома и дете и 10 чифта ръце. Той е предал и изобретени от него макети, които са представяли живота на първобитния човек в Граово, килийното училище в Билинския манастир и сцени на живота на партизаните в планината. „Много добре си го спомням това. Макетите бяха в един сандъци, които отпред бяха със стъкло. Особено този за килийното училище беше с едни хубави пейчици – много беше хубав. Но къде отидоха тези макети и какво стана – не знам, тогава съм била дете и нямам идея.“, сподели секретарят на читалището Светла Пантелеева.

Всички класни стаи на сградата са били запълнени с експонати от местни жители и хора от Брезнишко, Трънско и Пернишко. Сред богатата колекция е била изложена и постоянна изложба на монети с нумизматична стойност. В изложбата са били дарени монети от жители от Слаковци, Бегуновци, Долна Секирна, Бутроинци, Расник и други населени места.

Местните наричат музея „Чудният исторически музей“ за Слаковци. Училището, където се е помещавал той продължава да функционира до 1996 година, а в наши дни то вече е разрушено.

Виж също...

Loading...