Община Брезник работи по изграждането на път до храм-кладенеца край село Гърло, който се посещава от хора преминаващи през забранени зони

Община Брезник работи по изграждането на път до храм-кладенеца край брезнишкото село Гърло. Досега не е бил изграждан път до забележителността, а достъпът до нея се осъществява през санитарно-охранителни зони, което е забранено. Това каза пред репортер на Zapadno.com зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Намерението на Общината е да го направи достъпен за посещения. Тъй като пътят преминава през горски и частни територии в момента се извършват процедури по отреждане. “Има процедури по отдаване на пътя не на Общината, а по отреждане, защото има и горски фонд, има и частен. Все още изчакваме да мине тази процедура, изграждаме пътя и след това мислим за възстановяване на обекта.”, каза Мария Добревска. Вероятно ще се търси финансиране на самото възстановяване на обекта чрез програми, тъй като общинската администрация в Брезник не разполага с необходимите средства за това.

Новият път няма да бъде с асфалт, а ще бъде изграден с инертни материали, за да не се нарушава горската територия и екологичната обстановка в района. “До момента никакъв достъп не е изграден. Тези хора, които искат да отидат да го видят минават през санитарно-охранителна зона, което е абсолютно забранено. На практика няма изграден път до там.”, каза още зам. кметът Мария Добревска.

Гърленският храм-кладенец е археологически обект, датиран към късната Бронзова епоха, намираща се северно от село Гърло. Обектът представлява подземна сводеста зала, изградена над кладенец, към който води стълбище. Окривателката му, професор Митова-Джонова го свързва с ранна фаза на културата, която по-късно изгражда постройките „нураги“ запазени на оостров Сардиния. Забележителното сходство с покрития кладенец в Балао дава основание за датирането към ХІІ-Х век преди Новата ера. Културно-историческите интерпретации на градежа остават в голяма степен хипотетични поради несистематичните научни изследвания.

Виж също...

Loading...