Храмовият празник на Църногорския манастир се оказва исторически, защото на него беше огласено писмо на патриарх Неофит, с което се сложи край на следването на старостилния календар

Храмов празник отбеляза на 14 ноември Църногорският мoнастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Празникът се оказа исторически, защото в края на празничната светата Литургия беше огласено писмо от Негово Светейшество софийският митрополит и Български патриарх Неофит, с което се сложи край на следването на старостилния календар в манастира. Още с началото на възстановяването на обителта по благословение от тогавашния Светейши български патриарх Максим се следваше календара, който следват светогорските манастири. След 15 ноември 2017 година тази практика се прекратява. Това съобщиха от Църногорския манастир.

Отбелязването на храмовия празник на обителта започна с всенощно бдение, продължило от 19 часа на 13 ноември до почти 3 часа на другия ден. Преди празничната света Литургия в чест на светите безсребреници Козма и Дамиян във фиалата в манастирския двор беше отслужен водосвет. Празничните богослужения оглави игуменът на Германския манастир „Свети Йоан Рилски” йеромонах Пимен в съслужие с игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор, игумена на Одранишкия манастир „Светите апостоли Петър и Павел” йеромонах Ефрем, игуменът на Чипровския манастир „Свети Йоан Рилски” йеромонах Спиридон, представители на Суковски манастир в Сърбия, водени от отец Йосиф. В богослуженията участваха още и архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев, ефимериите на манастира отец Константин Стойчев и отец Михаил Станкович, отец Йоан от Сандански, йеромонах Силуан от Лопушанския манастир, както и протодякон Александър Нешев от патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”.

На певниците бяха хорът на протопсалт Йоанис Хасанидис от градския манастир „Света Теодора”  в Солун и хорът на протопсалт Владимир Симич от Белград, подпомогнат от столичния църковен певец Петър Славов. Благолепните богослужения в манастира с „полилей” и кадене със светогорски ръчни кадилници, непознати в масовата богослужебна практика у нас, предизвикаха, както обикновено интереса на дошлите за първи път поклонници в обителта. Мнозина поискаха и точен предварителен календар на всенощните бдения заради желанието си да са част от общата молитва в навечерието на големите празници.

В края на празничната света Литургия Йеромах Пимен огласи полученото в обителта писмо от Светейшия патриарх с препоръка да се премине към следвания от Българската православна църква календар. След прочитането му той даде думата на игумена архимандрит Никанор за разяснение.  Най-голяма полза от тази стъпка ще има за многобройните поклонници, които идват в манастира и се оказва трудно да им се обясни защо тук е друг, различен от официалния календар на Българската православна църква празник, каза игуменът и допълни, че не от календара  зависи благодатта, а от способността на човеците да се каят.

За гостите на манастира имаше празнична трапеза, а на многобройните посетители беше раздадено благословено ястие.

Снимка: svetogorie.com

Виж също...

Loading...