Полицията в Пернишко осъществява контрол и над пешеходците, които искат да пресичат неправилно – глоби от 20 до 50 лева

В рамките на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – етап от традиционната акция на полицията „Зима“, 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци–жертви на пътя, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

През периода от 11 до 20 ноември дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Извършва се активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание пешеходците трябва да обръщат в тъмната част на денонощието – при сумрак, на неосветени или слабо осветени участъци, както и при придвижване извън населените места. Полицията осъществява и контрол над пешеходците, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като отношение ще бъде взето на място.

От сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция МВР-Перник отново напомнят:

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
– Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
– Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
– Като пешеходец се движи по тротоара или банкета (член 108, алинея 1).
– Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движи по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (член 108, алинея 2, точка 1).
Глобата е 50 лева за пешеходец, който преминава през ограждения от парапети и вериги, не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика (член 184, алинея 2). Извън тези случаи глобата е 20 лева.
– Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (член 112, алинея 1). Глобата е до 30 лева за водача на организираната група пешеходци (член 184, алинея 1, точка 1).

Виж също...

Loading...