Секретарят на Община Брезник с плакет и благодарствени грамоти от отбелязването на 20-годишнината на Национална асоциация на секретарите на общини в Република България

Плакет и благодарствени грамоти са били връчени на секретарят на Община Брезник Иван Борисов. Отличията са връчени на церемония по отбелязването на 20-годишнината от учредяването на Национална асоциация на секретарите на общини в Република България, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото събитие се е провело на 9 ноември в Поморие, а самата Асоциация е основана на 3 ноември 1997 година. Секретарят на Община Брезник Иван Борисов членува в Национална асоциация на секретарите на общини в Република България от 2000-та година. Впоследствие той става и координатор на Асоциацията за област Перник. В организацията членуват и секретарите на общините Трън, Перник и Радомир от област Перник. Кметът на Община Брезник подкрепя секретаря за участието му в Асоциацията и дори дава положителна оценка за ангажиментите му.

Иван Борисов определя Национална асоциация на секретарите на общини в Република България като много полезна организация за общинските администрации, гражданите и държавните институции. “На самото общо събрание беше направена презентация по години и дейности. Звучи страхотно, защото става дума включително за хиляди участници, като се сметнат всичките мероприятия и активности, които са направени през тези години. Не само общи събрания, но и например имаме проведени 13 практически конференции в чужбина, където обменяме опит с други колеги от общини.”, каза Иван Борисов. Той добави, че такива конференции са се провеждали в Турция, Гърция, Черна гора, Чехия, Испания, Италия и други страни. Чрез тези мероприятия българските секретари на общини приемат информация от чуждестранните си колеги, но и подават такава към тях.

Всяка общинска администрация в чужда страна има своя начин на работа. Това е едно от впечатленията на секретарят на Община Брезник. “Различните държави имат различна организация на общинската дейност. Те са любопитни от това, което се случва в България и дали това става по начина, по който те очакват. Честно казано оставам с впечатлението, че те не държат толкова на това ние какво мислим за начина, по който те го правят. Те работят по начина, по който смятат, че е най-добре за администрацията, и за хората. Отчитайки специфичностите като ето в Италия колегата хич не го интересуваше какво се случва в Европа. Техните хора, техните неща изискват ето това – ако някой го харесва, да заповяда и да го ползва. Това му бяха думите, така че обмяната на опит е в основата. Това, което на мен лично тази организация ми носи най-вече е това – обмяната на опит с колегите от страната и понякога с участието ми в такива посещения и в чужбина.”, добави секретарят на Община Брезник.

Ежедневно чрез изградена мрежа членовете на Национална асоциация на секретарите на общини в Република България обменят въпроси, отговори или сравняват определени теми от работния процес. Освен това Асоциацията е издала наръчници и правилници в полза на секретарите. “Постоянно сме в контакт и с колегите помежду си. Асоциацията ежегодно изготвя указател, в който ги има всички координати, в това число и снимките на секретари на Общините. Така че и да не познавам някой колега лично мога да му взема данните и да му се обадя по въпрос, който ме интересува. Организацията като организация не е най-важното. Важното е това, което прави тази организация. Членувам в нея благодарения на Общинския съвет, тъй като членският внос, който се заплаща не е от мен, а от секретаря на Община Брезник. Хубавото на тази организация е, че има разнопосочна дейност, включително проекти се разработваха от името на Асоциацията с участието на секретари. Това са неща, които са много полезни и помага на новите секретари. Едновременно е ценена тази организация от държавни институции. Понякога участваме в Комисиите на Народното събрание, когато разглеждат въпроси които са в отделни съвети и точките от дневния ред изискват становища.”, каза още Иван Борисов.

Виж също...

Loading...