Ученици разиграха наказателен процес с повдигнато обвинение за кражба и видяха къде се затварят подсъдимите в Районен съд-Брезник – СНИМКИ

Ученици от брезнишкото училище “Васил Левски” влязоха в ролята на съдебни служители и разиграха наказателен процес с повдигнато обвинение по член 194 от Наказателния Кодекс. Това съобщи за Zapadno.com административният секретар на Районен съд-Брезник Елизабета Никифорова.

През днешния ден в брезнишкия съд се проведе инициативата Ден на отворените врати. Гражданите имаха възможност да посетят институцията, за да научат как функционира тя и да разгледат процеса на едно дело – от регистрирането му до произнасянето на решенията в съдебната зала. От тази възможност се възползваха и ученици от местната гимназия, които разиграха процес с повдигнато обвинение за кражба. Според Наказателния Кодекс, който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои,се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години. Двама ученици бяха в ролята на подсъдими, а другите пък заеха местата на съдия, съдебен заседател, прокурор, адвокат и свидетели. Заради чистото съдебно минало на подсъдимите съдията е наложил наказание “пробация”.

Съдия Роман Николов пък показа на учениците как се извършва един процес. Той им показа и ареста, където се затварят подсъдимите лица. Децата се забавляваха по време на посещението им в съда. Това още сподели административният секретар Елизабета Никифорова.

Разгледайте снимки от наказателния процес, който учениците разиграха и посещението им в ареста:

Снимки: Районен съд-Брезник

Виж също...

Loading...