Празникът Въведение Богородично и Денят на християнското семейство бяха отбелязани с отслужване на празнични литургии в храмовете на Брезник и Трън

Празникът Въведение Богородично, който в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж беше отбелязан с празнични литургии в храмовете на градовете Брезник и Трън, научи Zapadno.com.

Празнична Света литургия беше отслужена от отец Константин в храм “Свети Георги Победоносец” в Брезник. В храма присъстваха и деца от брезнишката детска градина “Брезица”, както и граждани. След литургията отец Константин направи водосвет за празника. В храм “Свети Николай” в Трън също беше отслужена празнична Света литургия. Отец Николай отслужи литургията, която завърши преди минути.

Въведение Богородично е един от най-големите християнски празници. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Българската православна църква и Македонската православна църква отбелязват празника всяка година на 21 ноември (юлиански календар), в някои страни се отбелязва на 4 декември по нов стил. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Снимка: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...