Реконструкцията на старата сграда на “Музей на маските” в брезнишкото село Кошарево се извършва с бързи темпове – СНИМКИ

Дейностите по реконструкция на старата сграда на “Музей на маските” в брезнишкото село Кошарево вървят по план, засне обективът на Zapadno.com.

Турската къща, както е по-известен паметникът на културата, който е разположен в центъра на селото е била собственост на турчин, който дори не е успял да живее в нея. В средата на 19-ти век, когато турците се изселват от района собственикът на къщата я продава на българин. Въпреки, че турчинът не е живял в имота, името му се запазва до наши дни и местните го наричат “Турската къща”. За тази подробност разказа кметът на Кошарево Ана Гигова. С гордост тя добави, че строителите на обекта работят с бързи темпове.

Зидовете вече почти са завършени, а от двете им страни са поставени информационни табели – една на български и една на сръбски език. Старата турска къща, която е паметник на културата ще бъде възстановена изцяло. Още през 70-те години на 20-ти век по нея са извършени консервационно-реставрационни работи от Министерство на културата. Изграждащият се музей ще бъде модерно място за забавление, информация и предаване на сурвакарската традиция.

Строителите работят по външната част на бъдещия “Музей на маските” преди да са се влошили метеорологичните условия. Планираната продължително на работа на строителната площадка е 9 месеца. В края на месец септември официално беше даден дългоочаквания старт на реконструкцията. Строителните дейности се извършват от Обединение “Кошарево-2017” ДЗЗД, проектант е архитектурно студио “АТМ” ЕООД, а строителният надзор се извършва от “Консулт Експерт БГ” ЕООД. Ръководител на обекта е Славчо Миланов.

Разгледайте снимки от извършващата се реконструкция на “Музея на маските” в Кошарево:

Виж също...

Loading...